algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

La Llonja estarà llesta en 15 dies

La inauguració del rehabilitat edifici de Guillem Sagrera no té data fixada, però serà amb el nou equip de govern popular

La segona fase de rehabilitació de la Llonja té els dies comptats. Després de mesos d'espera i canvis en el sistema d'il·luminació de l'edifici gòtic, l'Executiu balear assegurava ahir que en quinze dies estarà enllestit tot el procés de reforma. Amb això, l'edifici de Guillem Sagrera estarà a punt per ser obert al públic, tot i que no hi ha data confirmada, ja que serà el nou equip de govern popular l'encarregat de la inauguració.

Tot i això, l'arquitecte Pere Rabassa, responsable de les actuacions de restauració, és més prudent. "L'obra està del tot acabada, sols hi falten col·locar els rails i els focus per a la il·luminació, que calculam que quedaran instal·lats en quatre o cinc dies", explicava ahir mentre afegia que confia que en quinze dies ja tinguin el final d'obra. "Tanmateix, això anirà en funció de quan arribin els materials, ja que els retards provocats fins ara han estat a causa de l'incompliment dels terminis d'entrega dels materials", puntualitzà.

Han passat més de tres anys d'ençà que la Llonja tancà les portes al públic per iniciar el procés de reforma. En el darrer mig any, s'ha especulat sobre moltes dates per a una futura inauguració. La primera que fixà la Conselleria d'Educació i Cultura fou l'1 de març, amb motiu de la Diada de les Illes Balears. Després, les obres s'allargaren amb la desestimació per part de Patrimoni del projecte d'il·luminació proposat per Rabassa. Amb això, la data canvià al mes d'abril, fins que el passat febrer el Govern tornà a ajornar la inauguració per al mes de maig. Ara tot indica que la possible obertura serà aquest mes de juny, després de la presa de possessió del nou equip de José Ramón Bauzá a la Conselleria, el 20 de juny, i sense una exposició concreta.

Ara bé, amb aquesta obertura no quedarà del tot finalitzat el projecte de reforma de l'edifici del segle XV. Encara quedarà dins el calaix la tercera fase de rehabilitació de l'obra de Guillem Sagrera. Aquesta s'ha de centrar en la restauració dels elements escultòrics. Segons Rabassa, el projecte no s'ha tret a concurs, per la qual cosa pot tardar temps a iniciar-se.

Pel que fa als tres anys de reforma estructural actual, s'han centrat en la neteja de les façanes i les parets interiors, a més de resoldre el greu problema de les humitats que afectaven l'edifici i lrecuperar la coberta original ideada per Sagrera. Aquesta darrera intervenció, que ha consisit a retirar la teulada de la Llonja i col·locar-hi un paviment de fang, no ha esta absenta de polèmica per part d'alguns experts en art.

En total, el projecte ha tingut un pressupost de 2,5 milions d'euros, en el qual també s'ha d'incloure aquesta segona fase la rehabilitació, centrada en la il·luminació, el so i l'electricitat de tota la construcció (per a la qual el Govern aportà una partida de 600.000 euros). Precisament, aquesta ha estat l'execució amb més entrebancs, perquè la Comissió Tècnica de Patrimoni del Consell de Mallorca rebutjà el projecte de col·locació de dotze làmpades de més de quatre metres amb quatre braços laterals i amb un flux lluminós mitjà de 120-150 lúmens. Patrimoni va desestimar la proposta de Pere Rabassa per "l'impacte visual" que tenia sobre l'edifici, segons va apuntar en el seu moment el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà. Davant això es va optar per la il·luminació amb focus a través de rails, com els que hi havia a la Llonja abans d'iniciar el procés de reforma. En estar col·locats, es podrà obrir al públic.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.