muy nuboso
  • Màx: 18.11°
  • Mín: 13.93°
17°

Tirador de paraules

El col·lectiu berlinès VR/Urban presenta SMSlingshot, una experiència digital amb els murs del Baluard com a testimonis

Els tiradors serveixen per llançar coses, però el llançament de paraules no havia estat fins ara una de les seves utilitats. SMSlingshot, l'experiència proposada ahir pel col·lectiu berlinès VR/Urban en els exteriors d'El Baluard, serví per donar una nova dimensió a aquests objectes, com a instruments de la llibertat d'expressió de qualsevol que volgués dir-hi la seva.

"El mecanisme és molt senzill. Tenim un tirador i un teclat per escriure els missatges que es llancen a un mur", explicà Christian Zoellner, un dels membres del col·lectiu. "Hi ha massa publicitat i missatges que vénen cap a nosaltres, i moltes vegades no hi ha la possibilitat de tornar aquesta informació", continuà. "El que feim és donar a la gent una eina perquè tornin els missatges que vulguin. El tirador és una metàfora rebel". Els assistents pogueren escriure tot allò que volgueren i llançaren les seves paraules, que es convertiren en un grafit digital, contra la façana del museu amb el tirador virtual de VR/Urban.

Aquesta experiència, que s'ha duit a terme en llocs com Berlín, Viena, Liverpool i Madrid, ha resultat sempre molt enriquidora per al públic. "No es pot mobilitzar tothom per causes radicals, però, dient-hi la seva, les persones comencen moltes vegades a pensar que les seves vides podrien ser d'una altra manera", comentà Zoellner. "És important el canvi en les ments de les persones, aquesta és una possibilitat important", indicà.

És innegable l'atractiu que té per a les persones un tipus d'experiència comunicativa d'aquesta mena, en què les paraules passen quasi a la categoria de consignes. "A la gent normalment li agrada molt, de participar-hi. Tothom entén inmediatament què passa, i la gent de seguida es posa a escriure els seus missatges. Al principi, normalment escriuen coses sense importància, com "hola", "t'estim", i frases d'aquest estil, explicà Christian. "Però, al cap d'una estona, la conversa es fa molt més política, especialment quan utilitzam imatges de fons. Tothom comença a comentar-les". A més, es tracta d'una comunicació directa, no mediatitzada per res, perquè els assistents pogueren comentar entre ells allò que varen veure escrit a la façana del Baluard, igual que passà a altres llocs.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.