algo de nubes
  • Màx: 18.52°
  • Mín: 8.69°
18°

Recta final a les obres d'urgència del Balaguer

Les tasques de reparació de la teulada i de consolidació de les principals estructures del casal finalitzaran el mes que ve. El projecte ha recuperat les bigues del sostre i l'aler de fusta característic de l'edifici

Després de més de deu anys de goteres i humitats, el Casal Balaguer tindrà llesta la primera reforma a mitjan mes de maig. La reparació de la coberta i el reforç de les estructures han estat les principals tasques que s'han realitzat d'ençà que el maig de l'any passat les grues i els obrers entraren a l'emblemàtic edifici ciutadà. La feina, assegura el director de l'obra, Antonio Llorente, no ha estat senzilla, perquè "les estructures estaven molt danyades i s'han hagut de consolidar". Després d'anys de penúries i d'estira-i-arronses entre el Cercle de Belles Arts i Cort, sembla que el Balaguer torna a recuperar l'estabilitat perduda.

Una vegada acabada aquesta primera fase, o obres d'urgència, en caldrà una de segona que se centrarà en el pati i la planta noble. La fisonomia del casal canviarà dràsticament, sobretot a l'entrada, on s'obriran les sis arcades del pati, com estaven originàriament. Ara, però, els treballs s'han centrat a consolidar dos dels pilars d'aquestes arcades, "que s'han obert per poder fer-hi un accés vertical, on s'ha instal·lat l'ascensor", explicà Llorente. A més, s'ha fet una nova escalinata que condueix a la segona planta del casal. Allà hi haurà un indret diàfan "que recuperarem com a espai expositiu, centre de documentació o per ubicar-hi el Cercle de Belles Arts", indica Joan Carles Gomis, director de la fundació Palma Espai d'Art.

Pel que fa a la tasca més important realitzada en aquests mesos, ha estat la consolidació de la teulada, que estava mig desfeta. "S'han utilitzat moltes de les bigues que ja hi havia, encara que també s'hi poden trobar nous elements, com nous accessos de llum", afegí Llorente. Altres bigues s'han emprat per fer el voladís de la coberta, que s'ha recuperat de manera artesanal. Llorente remarca l'estudiat contrast entre "elements com el morter medieval i altres de contemporanis com les cobertes de cinc", que donen més lluminositat a les estances superiors.

Així mateix, destaca la reforma del petit terrat de l'edifici, amb una nova dependència que podrà ser aprofitada com a espai expostiu. Precisament el departament de Cultura haurà d'elaborar una guia sobre els criteris artístics a l'indret. Gomis assegura que "aquí es podrà donar joc a altres corrents artístics diferents del contemporani, que ja té el seu lloc al Casal Solleric". "De tota manera, encara s'han de redefinir els espais per tal de dinamitzar-los; la seva ubicació és una garantia d'èxit", afegí.

Quant a la planta noble de l'edifici de Josep Balaguer, les obres d'urgència tan sols s'han ocupat d'apuntalar determinades àrees que corrien perill. A més, s'ha treballat a l'antiga cafeteria del casal, avui convertida en un futur magatzem d'art, i en la consolidació de les estructures principals.

Les obres, que en un principi havien de durar nou mesos, s'han allargat a causa de les diferents troballes arqueològiques: un ramal del traçat de la font de la Vila i una arcada del segle XVI que era una antiga porta d'accés. "L'arc s'ha desmuntat per musealitzar-lo posteriorment", indicà el responsable d'obra. Ara caldrà esperar a la segona fase per recuperar del tot els 2.500 metres de casal.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.