lluvia ligera
  • Màx: 23°
  • Mín: 19°
21°

La llum de la Seu, a estudi

Experts analitzen la lluminositat de la Catedral, que s'ha incrementat d'ençà de la restauració de la rosassa major.

39128

Les dues maquetes del conjunt de les capelles Reial i la Trinidad.

Ferran Aguiló - Sebastià Amengual

La lluminositat de la Seu és objecte d'estudi. D'ençà de la restauració de la rosassa major, la Catedral de Mallorca gaudeix d'una aura diferent que ara es debat entre un equip d'estudiosos en vistes a una futura restauració de la capella de la Trinitat. Així ho confirmà ahir el Capítol de la Seu durant la presentació de les obres que s'han realitzat a la catedral enguany. Hi destaca la restauració de la rosassa, iniciada el 6 de juny de 2008, després que en caiguessin dos vitralls. Les tasques de reforma s'han allargat durant un any, han tret 168 quilos de pols de la rosassa i l'equip d'arquitectes ha recuperat 132 vidres que durant anys havien estat tapats amb morter. Precisament la incorportació d'aquests nous cristalls, a més dels 403 que s'han baratat, ha propiciat que la Seu de Mallorca prengui un nou color. Ara, un equip d'experts de la Universitat de les Illes Balears, vidriers de Barcelona i de l'equip del mestre Ruggeri estudien com aquesta llum afecta la capella de la Trinitat.

"Encara no hi ha res decidit sobre les passes a seguir, estam en fase d'estudi sobre les condicions de la claror. Després ja decidirem si s'opta per encarregar un disseny nou de vitralls o es fa una restauració dels ja existents a la capella de la Trinitat", explicà ahir la historiadora de l'art Mercè Gambús. Per altra banda, els responsables d'obres i patrimoni del Capítol, Joan Bestard i Gabriel Amengual respectivament, donaren compte ahir de les altres tasques duites a terme i que també inclouen l'inici de la rehabilitació de la façana i de la plaça de l'Almoina. Els treballs s'iniciaren el juny passat i es preveu que finalitzin abans del 2010. Es netejaran i es consolidaran els tres nivells de la façana, com també la portalada gòtica.

Pel que fa als béns mobles, destaca la presentació ahir en públic de les maquetes que Antoni Gaudí presentà a la Seu abans d'iniciar les obres del conjunt de les capelles Reial i de la Santíssima Trinitat. Són dos dissenys fets en fusta molt acurats que presenten grafits i dibuixos realitzats pel mestre català. La rehabilitació ha anat a càrrec del Taller del Bisbat, que ara té en ment restaurar un retaule que Gaudí portà des de l'altar major fins al lateral dret. "És un retaule de caixa transparent que estava darrere del retaule major. Ara hem de comprovar que les escultures restaurades s'hi puguin col·locar", explicà ahir Gambús.

Una altra de les restauracions més lloades pel Capítol ahir és l'escultura gòtica de fusta daurada i policromada de la Mare de Déu de la Seu, datada de final del segle XIV procedent del retaule major gòtic de la Catedral i que ara presideix la capella de la Trinitat. Així mateix, el responsable de patrimoni, Gabriel Amengual, explicà que s'han restaurat quatre pintures renaixentistes, una de barroca i cinc escultures gòtiques. El Taller del Bisbat treballa ara en la restauració dels àngels i el llit de la Mare de Déu Morta.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.