cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 9.97°
12°

Oblidades enmig del carrer

Les capelles religioses de Palma estan tapiades, brutes o destruïdes

110138
Algunes d'aquestes capelles es troben ara en l'oblit dels ciutadans. | Ferran Aguiló - Teresa Ayuga

Les capelletes de sants i imatges religioses dels carrers de Ciutat han caigut en l'oblit i en la deixadesa. Els esforços que realitzà ARCA fa deu anys per a la seva restauració sembla com si no haguessin servit de gairebé res, ja que l'Ajuntament de Palma ha incomplit durant tots aquests anys el compromís de preservar aquests elements patrimonials de religiositat popular. L'any 1994 l'Associació per a la Revitalització del Centre Històric, Sa Nostra i Cort signaren un conveni per a la restauració d'aquestes capelles amb la condició que l'Ajuntament s'encarregaria de vigilar-ne la conservació, il·luminar-les com pertoca i assenyalar-ne l'origen. Avui, ben poc de tot això s'ha complert i algunes de les capelles presenten un estat de total abandonament. És el cas, per exemple, de la de les Tereses, que des de fa setmanes està tapiada. Just a la vora, a l'altre costat de la Rambla, la imatge d'Ecce Home ja no hi és. ARCA sol·licità els permisos a Patrimoni per retirar la tela de l'Ecce Home després que hagués patit reiterats actes vandàlics.

"Fins i tot havia desaparegut una de les dues taules que hi havia dins la capella", es lamentà ahir el secretari d'ARCA, Joan Pasqual, que fou un dels promotors per a la restauració efectiva d'aquests elements. "Nosaltres demanam a Cort que torni a fer una campanya de restauració i que després les mantingui", afegí, mentre confirmava que "avui la majoria de les capelletes estan brutes o desfetes". Segons explicà ahir l'historiador Gaspar Valero, a Palma proliferaren aquest tipus de capelletes. Les més antigues que es conserven poden pertànyer al segle XVII, encara que n'hi hagué una revifada el segle XX. "Moltes s'alçaren per protegir les barriades o carrers de la pesta de 1652 o la d'en Boga de 1493, com la del carrer Vallori. Altres recorden els fets prodigiosos d'un sant, com la vinguda de Sant Vicenç Ferrer el 1413, mentre que moltes estan dedicades al Crist i la Verge o a miracles", afegí l'historiador.

Ramon Llull, Alonso Rodríguez i santa Catalina Tomàs, els anomenats tres sants mallorquins, són també una de les imatges que proliferen arreu de Ciutat. "Les portes de Murada eren un dels llocs on hi havia moltes capelles, però han desaparegut. El lloc on se'n conserven moltes són els voltants de la Rambla", assegurà. En el llibre Passejada per les llegendes, de Gaspar Valero, hi apareixen moltes de les llegendes, històries i anècdotes que se succeïren als indrets on ara es troben aquestes malmenades capelles.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per miquel, fa mes de 14 anys
Però ningú sap que existeixi. Sempre feim el mateix, no ens enrecordam del nostre patrimoni fins que l'hem destrossat
Valoració:2menosmas
Per Guillem, fa mes de 14 anys
En sembla molt bé, ja no són simbols religiosos, són patrimoni del nostre poble mil vegades expoliat.
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente