algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
15°

“Insuficiència” cultural

La memòria del Consell Econòmic i Social constata la manca de despesa pública per a l'activitat cultural de les Illes Balears. L'informe radiografia la situació del 2007 i en destaca la bona afluència de públic al teatre i les iniciatives musicals, malgrat que sigui difícil subsistir “en un mercat global”

"La insuficiència hi és palesa". Aquesta és una de les reflexions que fa el Consell Econòmic i Social (CES) sobre els pressupots que les nostres institucions dediquen a l'apartat de Cultura. L'informe prové de la seva memòria anual i ve referit a l'any 2007. S'hi deglossen com a apartats principals la música, el teatre, les arts plàstiques, l'edició i el cinema. Entre aquestes, l'edició, la restauració del patrimoni i les partides econòmiques públiques per a l'àmbit cultural són les que en surtirien més malparades. En concret, pel que fa a l'apartat de pressuposts culturals (tant de la Direcció General de Cultura del Govern com dels consells insulars), la memòria assenyala que "la insuficiència hi és palesa, atès l'abast dels camps i les mancances històriques i actuals de les Illes".

Tot i això, el CES destaca també que en els darrers anys hi ha una tendència a l'alça quant a augmentar la despesa. Ara bé, aquesta inversió es podria veure ara afectada per la política de ‘contenció' que predominarà aquest 2010 arran de l'anomenada crisi econòmica. Pel que fa a la quantificació de les activitats culturals, l'estudi destaca la "forta estabilitat general". Així mateix, posa de relleu el paper clau que juguen les obres socials de determinades entitats financeres a l'hora de programar ofertes culturals de tot tipus, "la qual cosa les converteix en peces claus de la xarxa actual d'oferta per a activitats culturals", assenyala la memòria. L'àmbit que disposa de més empenta institucionalitzada (tant pública com privada) és el de les arts plàstiques, encara que l'informe constata que la despesa pública és insuficient per als museus permanents i per les exposicions públiques sobre restes arqueològiques. L'arqueologia i la restauració són, doncs, un altre punt feble de la nostra comunitat quant a inversió. Es tracta d'uns elements que massa vegades han estat oblidats o s'han destruït.

L'edició de llibres i de fullets a les Balears i Pitiüses, segons el CES, representa "un tant per cent força reduït" respecte a la producció estatal. A més, la memòria destaca la "dificultat afegida d'haver de dividir les publicacions entre català i castellà, cosa que redueix encara més la tirada, fins al punt de no ser rendible en termes de mercat, sense intervencions de suport alienes", puntualiza. Cal afegir-hi que les taxes de lectors a les Balears es comptaven l'any 2007 entre les més baixes de tot l'Estat. Però no tot són dades negatives. Les arts escèniques és un camp que està en creixement i ha assolit un públic més o menys fidel. Pel Consell Econòmic, les ajudes a aquest camp artístic "són necessàries per tal de garantir i potenciar el teatre, considerat com un bé i servei públic". La Part Forana i Menorca és on hi ha un auge més important. L'obertura del teatre Principal també contribuí a dinamitzar aquest àmbit.

Fomentar la llengua

La memòria del CES finalitza aquest capítol III amb un important apunt a la llengua catalana. Segons diu, el 45% de la població usa habitualment el català, mentre que el 46,1% ho fa en castellà. Les zones de la badia de Palma, Evissa i Formentera és on es concentra un major nombre de població castellanoparlant, però a Menorca passa just el contrari.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.