algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
17°

Testimoni de fusta

La Misericòrdia rescata del bagul de la memòria set-cents anys d'indústria del mobiliari a Mallorca. Ho fa a través d'una exposició

"El mobiliari és un element cultural a tenir en compte". Amb aquestes paraules el director insular de Cultura, Maties Garcies, anunciava ahir la importància que, segons el Consell, ha tingut i té el món dels mobles a la nostra terra. Aquesta cultura de treballar la fusta, massa vegades menystinguda, és precisament el punt clau de l’exposició El moble a Mallorca. Segles XIII-XX. Estat de la qüestió, una mostra que s’inaugura avui a les 20 hores, a la capella de la Misericòrdia, i que ha tret del bagul de la memòria alguns dels objectes més preuats de la indústria mobiliària de l’Illa. Els mobles, aquells béns preuats que s’hereten de generació en generació, esdevenen avui part important del nostre patrimoni. L’art de treballar la fusta ha caigut en desús i de cada vegada són menys les mans manyoses de fusters i d’ebenistes artesans. Però el nostre patrimoni mobiliari civil és dens i encara conserva bona part del seu llegat.

Així doncs, l’exposició pretén ser una "plataforma sobre l’estat de la qüestió, per tal de donar a conèixer de quins estudis disposam, quines peces coneixem de cada època i quines podem localitzar encara", explicava ahir la comissària de la mostra, Kika Coll. El moble a Mallorca repassa set segles d’història a través de diferents vessants: els ormejos dels fusters i dels ebenistes, l’estructuració dels gremis, les matèries primeres que s’han emprat en les diferents èpoques i quina ha estat l’evolució del mobiliari a la nostra illa. Sis peces presideixen aquesta darrera part de la mostra, que va del gòtic al modernisme passant pel barroc i pel neoclàssic. Els mobles que ho exemplifiquen provenen d’arreu: des d’una caixa de novia del segle XVI cedida pel Museu de Mallorca i un llit barroc cedit per Can Marquès, fins a un cadiram i una taula de Carles IV neoclàssica. La mostra, que es podrà visitar fins al 4 d’abril, ha tingut la col·laboració de l’IDI i es completarà amb un seguit de visites guiades per a infants, estudiants i professionals.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.