algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
12°

Recuperar la cova de Sant Martí

La brigada de Patrimoni n'assumirà la restauració i implantarà un horari de visites per evitar-hi actes vandàlics

La brigada de Patrimoni del Consell de Mallorca assumirà la restauració de les capelles de la cova de Sant Martí a Alcúdia, com també la d’un aljub situat a la mateixa finca. Així ho va confirmar ahir el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà, després de reunir-se amb el rector d’Alcúdia, Joan Pons, per cercar una solució a les pintades que varen realitzar uns vàndals a final de la setmana passada. Patrimoni i Bisbat negociaran, a més, amb l’Ajuntament la implantació per primera vegada d’un horari restringit de visites que es donarà a conèixer el pròxim 19 d’abril, durant el tradicional pancaritat. La cova natural és propietat del Bisbat i està situada en una finca de titularitat municipal a què s’accedeix directament des de la circumval·lació del Port d’Alcúdia.

Fins ara, i malgrat disposar des de temps ancestrals de reixes que permeten protegir-la dels intrusos, la cova sempre estava oberta a les visites a qualsevol hora i, de fet, s’ha convertit en un atractiu turístic més que forma part dels itineraris culturals que promociona el Consorci de Promoció Exterior, de la mateixa manera que altres llocs com Pol·lèntia i la Victòria.

Primers cultes cristians

La cova de Sant Martí està lligada als primers cultes cristians del nord de l’Illa, es comunica amb l’exterior per una escala excavada a la mateixa roca. A la sala gran trobam dues capelles formades per un arc de mig punt i una creu de volta. D’estil gòtic, tenen un altar amb relleu on són representats sant Martí i sant Jordi. Els historiadors apunten que fou construïda després de la conquesta catalana, durant els segles XIII i XIV. El rector d’Alcúdia, Joan Pons, explicà ahir que el proper 19 d’abril, dia del tradicional pancaritat a la cova de Sant Martí, anunciarà la posada en marxa d’una experiència pilot per tal de regular les visites al recinte amb l’objectiu de protegir aquest espai, que només serà accessible en determinats horaris i determinats dies de la setmana.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.