cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 8.26°

“Salut n'estudia el trasllat”

Antich manifesta que “les restes estan en males condicions” i que “la Conselleria i els arqueòlegs han de dir si s'han de canviar d'ubicació”. El president assegura desconèixer “les característiques de la troballa”

Francesc Antich informà ahir que "la Conselleria de Salut i els arqueòlegs" encarregats de l’excavació d’urgència seran els que "hauran de decidir si les restes trobades a Son Espases es traslladen de lloc" o, per contra, queden allà mateix. "En aquests moments, la Conselleria estudia si seria possible traslladar les troballes, que estan en males condicions", manifestà el president ahir al Consolat de Mar davant els mitjans de comunicació.

En ser demanat sobre les característiques dels elements descoberts al solar de l’hospital en construcció, Antich respongué que "jo no hi entenc [en qüestions d’arqueologia] i són els tècnics que han de dir si són d’una manera o d’una altra. Els arqueòlegs faran la seva feina i també diran si el trasllat és possible. No puc dir de quin tipus són aquestes restes que s’han trobat". Tanmateix, el president apuntà la possibilitat que "les restes es traslladin a una altra part, dins el mateix solar de Son Espases".

Segons els entesos en arqueologia, conservar uns determinats elements devora una estructura de nova creació, com és l’hospital de referència, de vegades fa tant de mal com traslladar-los. La interpretació d’unes determinades restes arqueològiques es fa difícil si es destrueix l’entorn que les envolta. És allò que els entesos diuen: "No es destrueix però es desvirtua".

Interpretació difícil

Exemples com aquests n’hi ha arreu a les Illes Balears. S’ha demostrat que la seva interpretació per part de la ciutadania es fa difícil. Un dels paradigmes és el dolmen de Son Bauló, a Can Picafort (Santa Margalida). En aquest cas concret es decantà per conservar-lo dins l’àrea d’un polígon industrial. En l’actualitat, l’element esmentat es troba en mal estat de conservació, sense cap projecte pedagògic que en faci difusió i totalment desvirtuat, ja que l’àrea que l’envolta és artificial.

Tanmateix, hi ha altres exemples més recents en què les institucions han demostrat seguir aquesta via. N’és una mostra l’aparcament subterrani de l’avinguda Roma, a Palma, construït fa uns pocs anys. En aquesta ocasió s’optà per mantenir una tram de l’antiga murada renaixentista de la ciutat a la primera planta del pàrquing. Ara bé, en el cas del solar de l’hospital, hi ha una altra possibilitat. Es tractaria de traslladar les restes trobades a un extrem de l’antiga finca, just devora les cases de Son Espases Vell. Aquest edifici està catalogat, juntament amb una àrea que l’enrevolta. Per tant, si les restes finalment s’hi ubicassin, se’n garantiria la permanència en el temps, ja que tanmateix l’hospital no pot créixer cap a aquella banda.

Armengol: "La decisió, tècnica i sense pressions"

La presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, advertí ahir que la decisió que s’ha de prendre sobre els jaciments trobats al solar de Son Espases és en qualsevol cas "tècnica, i no política". A més d’això, va assegurar que la resolució dels arqueòlegs de la institució es farà "sense pressions", apuntant de manera implícita a l’actitud que hauria mantingut la Conselleria de Salut del Govern. Armengol admeté que està al corrent d’alguns dels detalls de la troballa i mostrà preocupació perquè la seva ubicació afecta de ple l’edifici de l’hospital en construcció, en concret una part que amb la modficació del projecte s’havia previst soterrar per reduir-ne l’impacte sobre el proper monestir de la Real.

Amb tot, la presidenta del Consell avisà que a partir del que dictaminin els tècnics només hi ha tres opcions: que les restes s’hagin de preservar allà mateix on s’han trobat; traslladar-les per conservar-les en una altra zona del solar de Son Espases; o retirar-les a un altre lloc si s’hi detecta una manca de valor patrimonial suficient.

Zona "afectada" pel PP

Armengol també assenyalà que els jaciments trobats ara estan just devora de l’edifici en construcció, en una zona on recordà que la legislatura passada el PP es negà –amb el vistiplau del Consell, en mans d’UM– a fer més prospeccions arqueològiques sobre els terrenys amb l’objectiu que no retardàs més el començament de les obres. La presidenta insular apuntà així la possibilitat que altres jaciments similars i propers als que s’han localitzat fossin destrosssats durant la construcció de l’edifici ja alçat.

Salvem la Real: "Ja ho diguérem al Ministeri"

Aina Calafat, portaveu de la plataforma Salvem la Real, assegurà ahir que les restes arqueològiques que han sortit a la llum recentment ja havien estat localitzades pel seu col·lectiu. "Nosaltres ja havíem informat el Ministeri de Cultura que havíem trobat un jaciment arqueològic a Son Espases i en vam enviar a Madrid la documentació", recordà Calafat. La plataforma, a més, havia presentat 14 denúncies per la construcció del nou hospital en aquell paratge. "Les nostres denúncies han arribat fins i tot a Brussel·les, on s’ha obert una investigació per aclarir aquests fets", afegí ahir la portaveu. Per exemple, Salvem la Real denuncià que s’havien començat a fer moviments de terra a Son Espases sense la presència d’arqueòlegs o sense assenyalar els Béns d’Interès Cultural (BIC), "com indica la llei que s’ha de fer".

"Cap sorpresa"

La presidenta de l’Associació de Veïns de la Real, Assumpció Renom, no manifestà ahir gens de sorpresa per la nova troballa arqueològica. "No és cap descobriment ni era cap secret; alguns arqueòlegs del Consell de Mallorca ja ens havien mostrat restes de ceràmica d’època precristiana", explicà Renom. La dirigent veïnal recordà que la seva associació ha presentat molts recursos contra la construcció de l’hospital, dos dels quals han estat admesos pel Tribunal Suprem (un que fa referència a les mesures cautelars demanades contra la modificació del Pla General de Palma que permet construir en sòl rústic –aprovada pel Consell– i un altre contra el Pla Territorial de Mallorca). "En definitiva, açò constata el que havíem denunciat", conglogué Renom.

Ahir horabaixa, l’Associació de Veïns emeté un comunicat en què manifestava que no es pot argumentar desconeixement en l’afer de Son Espases, perquè ells havien basat les seves peticions de protecció en estudis fets per professionals que asseguraven que allà hi havia restes arqueològiques importants. El text finalitzava: "No sabem de qui ens hem de fiar".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Champolion, fa mes de 15 anys
Antich desconeix les característiques de la troballa, reconeix que no entén d'arqueologia, però no obstant manifesta que “les restes estan en males condicions”. I en quines condicions haurien d'estar unes restes de fa més de 2000 anys? No en té ni idea, ni s'ha preocupat que l'informassin, però el savi ha decidit que les restes estan en males condicions.
La lectura que se n'ha d'extreure és que aquestes restes no són més que quatre pedres que fan nosa i que s'han de llevar d'enmig.
La meva lectura, però, és que el que està en males condicions és la vergonya del president Antich.
Valoració:2menosmas
Per Christianus Arabicus, fa mes de 15 anys
Ja n'hi ha prou de mentides i amagatotis. Fa 2000 anys que les restes són allà. Allà han de quedar... Tots els governs de les Balears són iguals, encara que alguns ens vulguin fer creure el contrari.
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente