El patrimoni gòtic de Ciutat s’ha d’extrapolar internacionalment i cal incloure’l dins la promoció turística de Mallorca. Així, almenys ho creu Unió Mallorquina, que ahir presentà als mitjans una proposta no de llei per tal de declarar la Palma gòtica com a patrimoni de la Humanitat de la Unesco.La proposició ja s’ha presentat a la resta de partits que formen Govern i els responsables d’UM esperen que aviat es pugui dur davant el Parlament balear. "L’art civil, religiós i militar de Ciutat és molt important i no es coneix suficientment", assegurà la portaveu d’UM, Cati Julve, en roda de premsa al claustre de Sant Francesc.
L’ens encarregat d’estudiar a fons i dinamitzar el patrimoni i l’art d’aquestes característiques serà l’Institut d’Estudis Baleàrics, encapçalat per Sebastià Serra. "Aquesta declaració, a més de donar-nos a conèixer des d’una perspectiva internacional, també suposaria un element de cohesió social i d’autoestima de la nostra societat", apuntà Serra.
Entre els segles XIII i XVI, Ciutat anà bastint un ric patrimoni arquitectònic, pictòric i escultòric gòtic, entre el qual destaquen la Llonja, el palau de l’Almudaina i el castell de Bellver. Ara bé, també moltes de les esglésies del centre antic palmesà són d’aquest estil.
Les passes perquè la proposta de la Palma gòtica sigui declarada Patrimoni de la Humanitat no són senzilles. Josep Melià serà l’encarregat de defensar la proposta dels liberals de centredreta davant la cambra balear, encara que des d’UM volen que també Cort i el Consell s’impliquin en la iniciativa. Després, la proposta s’haurà de remetre al Govern de Madrid perquè l’elevi a la Unesco.
Cal recordar que el 2006, el Consell dugué una proposta semblant a la Unesco per declarar el cant de La Sibil·la com a Bé Immaterial. Avui per avui aquesta proposta no ha fructificat. Ara caldrà que Madrid remeti aquestes dues propostes de característiques semblants davant l’organització de les Nacions Unides. Ells hi tindran la darrera paraula.