A la fi es desvetlà el secret. El Consell de Mallorca presentà ahir als mitjans un recull de les peces que es trobaren al vaixell grec de Cala Sant Vicenç després d'haver estat durant anys en els laboratoris de restauració i conservació del Centre d'Arqueològia Subaquàtica de Catalunya (CASC). Tal com avançà Diari de Balears, feia deu dies que les peces havien arribat a l'Illa, però es trobaven en el més pur anonimat. Ahir, el Museu de Mallorca acollí aquesta petita mostra per als mitjans. Just després, les peces foren retornades als dipòsits del centre museístic, sense que hi hagi una data concreta per ser exposades al gran públic.
El derelicte grec, datat del segle VI abans de Crist, fou descobert per un grup d'arqueòlegs l'any 2002 i suposà un document de primer ordre per al coneixement de la navegació comercial grega a l'extrem occidental de la Mediterrània. El codirector del projecte, Ferran Tarongí, fou l'encarregat ahir de desgranar els entrellats de cada peça. «Les troballes del vaixell posaren de manifest les relacions comercials de l'àmbit grec fins a les costes de Mallorca», explicà ahir l'arqueòleg qui també destacà que aquest derelicte era de tipus comercial i portava objectes de tipologia ben diferent: vaixella ceràmica de vernís negre, àmfores probablement d'origen magnogrec, llumets amb restes de mascara, farcells de pics, metalls per fer aleacions o un casc de bronze.
«En definitiva, aquest és el vaixell més antic trobat a les Illes Balears i amb la importància que transportava diferents càrregues culturals», digué Tarongí.Per la seva banda, la consellera insular de Cultura, Joana Lluïsa Mascaró, destacà el «deure del Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de garantir que totes les troballes d'aquest jaciment es dipositin en les millors condicions al Museu de Mallorca». Ara la institució ha de vetlar pel gaudi públic d'aquest material, i per aconseguir això, caldrà que s'exhibeixin i fer una difusió adient.