«Feia anys que no es venien tants de llibres, i sobretot d'un títol en concret». Amb aquestes paraules Miquel Torrens, responsable de la Llibreria Lluna, resumia la jornada de Sant Jordi ahir a la plaça Major. Aquesta dada fou confirmada el capvespre per la presidenta del Gremi de Llibreters, Marian Colom, qui assegurà a aquest diari que les vendes d'enguany han superat amb escreix les de l'any passat. «El dia ha anat molt bé, feia cinc o sis anys que no teníem unes xifres semblants. Hi ha hagut rècord de vendes», confirmà Colom.
I és que la fal·lera per aconseguir la novel·la de Ruiz Zafón provocà una allau de compres, encara que aquesta no tingué l'exclusivitat, ja que la literatura catalana quedà en un bon lloc dins el rànquing de compres dels ciutadans.
La darrera novel·la de Guillem Frontera, La mort i la pluja, juntament amb la primera de Joan Miquel Oliver, El misteri de l'amor, foren els dos llibres més venuts per aquests Sant Jordi a Palma. Les segueixen Acrollam, de Biel Mesquida; L'últim patriarca de Najat El Hachmi, Contraban, república i guerra de Pere Ferrer Guasp i La batalla de Walter Stamm de l'escriptor pobler Melcior Comes.
Les traduccions al català de Haruki Murakami i de John Boyne també foren alguns dels títols reclamants en la nostra llengua.
Però no tot foren novetats. La celebració del vuitè centenari del naixement de Jaume I o el centenari de Mercè Rodoreda també fou ben present a les paradetes de llibres. Tot això entremesclat entre llibres d'autoajuda, que s'han posat tant de moda en els darrers temps, novel·les històriques de tot tipus i llibres de cuina.
Els qui menys ressò tingueren, segons els llibreters, foren els llibres d'humor i els mediàtics. El darrer d'Andreu Buenafuente o Cabòries, del programa de TV3 Polònia no triomfaren a Ciutat. En el fons, allò important era remenar entre els milers de llibres que, per un dia, sortiren al carrer.