cielo claro
  • Màx: 21.82°
  • Mín: 13.08°
21°

Balears, Catalunya i Andorra acorden la «refundació» de l'Institut Ramon Llull

Els tres governs es reuniran abans de finals d'any per establir el nou marc jurídic

74888
Abans de la reunió amb Antich, el vicepresident de la Generalitat, Josep Lluís Carod-Rovira, visità el Grup Serra. En una trobada afable i informal Carod-Rovira es reuní amb el president, Pere A. Serra i també conversà amb el director del Diari de Balears, Miquel Serra i la redactora en cap d'Última Hora, Lourdes Terrasa.

El Govern balear, la Generalitat i l'Estat andorrà acordaren ahir «refundar» l'Institut Ramon Llull per promoure i impulsar conjuntament la llengua i cultura catalanes.Així ho anuncià el vicepresident català, Josep Lluís Carod-Rovira, després de reunir-se al Consolat de Mar amb el cap de l'Executiu balear, Francesc Antich. Per aconseguir aquest objectiu els tres governs ja han fixat un calendari de feina que tindrà com a punt de partida trobar una fórmula jurídica adequada per al nou Llull. «Sota el paraigües de la màxima figura de les lletres catalanes, com és el nom de Ramon Llull, Catalunya, Balears i Andorra participaran en la refundació d'un organisme comú», anuncià Carod, qui s'afanyà a apuntar que això no serà en cap cas «una incorporació de Balears i Andorra a l'actual Llull», sinó que els tres governs participaran en igualtat de condicions.

«La refundació no serà un procés senzill, ja que s'ha de trobar la millor fórmula jurídica per integrar dins una única entitat a dos governs autònoms i un Estat», explicà el dirigent català, qui aclarí que durant la reunió havien parlat per telèfon amb el ministre andorrà per establir l'acord. El compromís adquirit ahir al Consolat és que abans de final any els tres governs es reuniran a Palma en una sessió de treball. En ella es plantejaran les «fórmules jurídiques per establir la millor solució institucional», aclarí Carod. D'aquesta manera, el nou Institut Ramon Llull arrancaria, segons Carod, «amb més força», ja que els tres executius estarien en igualtat de condicions. «No és la iniciativa d'un govern tot sol, sinó de tres governs», recalcà.

Així mateix, aquest no serà un acord tancat sinó que de cara a un futur el Llull no barrarà el pas a «l'entrada d'altres membres», explicà el dirigent català en referència a un possible ingrés del Govern del País Valencià. L'anunci fou, però, molt generalista. Carod-Rovira no volgué parlar de competències ni de terminis d'execució. Així, apuntà que es faria amb la màxima celeritat possible però que abans «cal fixar abans quines són les figures jurídiques que es poden establir».

D'opinió semblant es mostrà ahir el secretari general del PSM, Biel Barceló, qui assegurà que la fórmula anunciada per Carod és la millor, ja que permet «l'entrada de tots els governs per igual». Així mateix, per a Barceló aquesta refundació no significa que hagi de ser complicada ni que s'allargui molt en el temps. «Es pot adoptar un sistema similar al que pactaren quan Damià Pons era el responsable», apuntà. El tema que encara no s'ha tractat, segons Barceló, és la coordinació i redistribució de competències entre l'Institut Ramon Llull i l'Institut d'Estudis Baleàrics, «una qüestió que s'haurà de parlar amb deteniment».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.