Després d'un llarg any d'estudis i de recopilació de dades, el 2006 sortí al carrer la publiació Santiago Ramón y Cajal. Cien años después, sota la coordinació del professor de l'àrea de Fisiologia de la UIB Antoni Gamundí i editada pel Servei de Publicacions de la UIB. Ara, un any després de la seva publicació, la Unió d'Editorials Universitàries Espanyoles (UNE) ha reconegut el treball de l'avui anomenat Edicions UIB amb el Premi Nacional d'Edició Universitària com a millor cooedició amb una editorial privada.
Aquesta és la primera vegada que una edició realitzada per la Universitat de les Illes Balears és reconeguda amb un premi d'aquestes característiques.
El treball, coordinat pel professor Gamundí i l'investigador de l'Institut de Neurobiologia Ramón y Cajal, Alberto Ferrús, aprofundeix sobre l'obra científica del premi nobel de Medicina. «A la UIB hi ha tradició sobre l'estudi d'aquest tema», afirmà ahir Gamundí. El llibre repassa en 12 capítols quina ha estat l'obra de Ramón y Cajal i com han influït els seus estudis científics en el segle XXI. Temes com el sistema nerviós de l'olfacte, el control del moviment o la literatura científica són alguns dels elements d'aquest llibre, que ha estat editat conjuntament amb Ediciones Pirámide.
Un CD completa el treball dels investigadors . «Hi hem recopilat el màxim que hem trobat de les obres que s'han escrit sobre Ramón y Cajal», explicà el professor de la UIB. Així mateix, també volgué recordar la feina que han relitzat els professors Rubén Rial i Cristina Nicolau, del Laboratori de Fisiologia Animal, i dels professors Catalina Maria Fiol i Gabriel Timoner.
En total, 339 pàgines i un disc compacte repassen l'obra d'aquest mestre que, segons va sentenciar el professor Gamundí, «els seus treballs encara tenen avui una vigència absoluta».