Dues tombes infantils i una sitja. Aquestes troballes, unides a les cinc tombes i dues sitges de l'any passat, han confirmat la importància de les tasques d'excavació, consolidació i rehabilitació que s'iniciaren ara fa tres anys al jaciment arqueològic de Son Peretó, a Manacor. Ben segur que a l'inici d'aquest projecte trianual que enguany arriba a la fi, pocs s'esperaven la troballa d'unes restes tan importants per donar llum als coneguts com segles obscurs de les Balears.Així, aquesta tercera campanya d'excavació ha suposat la descoberta de dues tombes infantils que, afegides a les quatre d'adults i una d'infantil trobades l'any passat, tornen a posar de manifest la doble funció o utilitat de les habitacions, on es conjuga la vida quotidiana amb el món funerari, un fet que encara no s'ha estudiat amb profunditat i que, en principi, semblaria un poc estrany per a l'època.
Pel que fa a la sitja, un cop més les restes que s'hi han trobat confirmen les hipòtesis sorgides ja l'any passat. Així, aquests recipients permetien conservar els cereals durant un any i, després de quedar en desús, es convertien en femers o pous negres, cosa que ha servit per a la recuperació d'abundants materials d'aquella època, com per exemple fragments de ceràmica i restes d'animals que segurament consumien, com cabres i ovelles, i porc en menor mesura. També hi ha la presència de caragols, que serien de l'època, ja que es tracta d'uns bons boquers. Les sitges són un simple forat a terra on s'aplicava una capa d'argila a les parets i amb una tapadora.
Així, aquestes feines, iniciades l'estiu del 2005 per tal d'acabar i consolidar les excavacions realitzades en els primers anys de la dècada dels vuitanta, han estat possibles gràcies a la subvenció del Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Manacor, sota la direcció del Museu d'Història de Manacor. Així, Magdalena Salas ha coordinat i dirigit un equip integrat pels arqueòlegs Miquel Àngel Cau, Mateu Riera i la directora de restauració, Margalida Munar, i també la col·laboració de voluntaris que han passat aquests tres anys per la basílica de Son Peretó per llevar el seu granet d'arena i poder deixar al descobert les importants i interessants troballes que han amagat durant tants de segles les terres de Son Peretó i que l'any 1980 van ser a punt d'anar-se'n en orris quan un pagès hi passà per damunt amb un tractor. Cal recordar el llarg període de funcionament d'aquest poblat bizantí, que va estar en marxa aproximadament 200 anys. La basílica fou descoberta l'any 1912 per mossèn Joan Aguiló Pinya. Ara, després d'aquests tres anys de feina a la basílica i a les habitacions dels seus voltants, el recinte quedarà preparat com a museu i a punt per poder rebre visites en les millors condicions i facilitar-ne també així la comprensió.