algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

'El fantasma de l'òpera' i Octuor faran una aturada musical a l'estació de Sóller

La formació francesa posarà música a la projecció del clàssic del cinema mut

61466
L'orquestra Octuor de France ja va dur l'espectacle a Es Baluard el mes de juliol de 2006.

En una simbiosi perfecta, gairebé sublim, música i cinema s'agafen de la mà un altre cop en l'espectacle El fantasma de l'òpera, que es podrà veure dia 25 d'agost als jardins del Tren de Sóller, a càrrec de l'orquestra francesa Octuor. La formació musical, que ja va dur aquest mateix espectacle a la terrassa d'Es Baluard el juliol de l'any passat, va iniciar el 1997 un interessant projecte consistent a posar música en directe els grans clàssics del cinema mut. Acompanyats de la projecció del film, un octet d'intèrprets i piano posen música a les imatges amb una coordinació que, com diuen des de la mateixa formació, «ha de ser d'una sincronitat rigorosa». Segon a segon, seguint fotograma rere fotograma. Pel·lícules com Crainquebille, Paris qui dort o The Iron Mask tenen la seva particular banda sonora gràcies a l'Octuor de France i als seus compositors, Gabriel Thibaudeau i Antonio Coppola. La partitura de El fantasma de l'òpera, concretament, és obra del mateix Thibaudeau, que dóna al clàssic del cinema, i al llarg de 80 minuts, un toc modern a la melodia sense perdre les sonoritats pròpies del segle XIX.

El film El fantasma de l'òpera és una adaptació de la novel·la de Gaston Laroux estrenada el 1925 pels directors Ruper Julian i Edward Sedgwick per Universal Pictures. S'hi narra la història d'una tràgica figura habitant dels soterranis del Gran Teatre de l'Òpera de París obsessionat amb la melosa veu de la cantant Christine. El fantasma manipula els propietaris del teatre per tal que la jove intèrpret pugui aconseguir els millors papers al teatre. Però quan Christine s'enamora de Raoul, un jove aristòcrata, el fantasma és pres per la fúria i l'enveja i mira de fer la vida impossible a l'amant de Christine i així continua cercant, sense pietat, el cor de la seva estimada. Aquest clàssic cinematogràfic ha esdevingut una de les peces més importants dins el cinema de terror dels anys 20 i compta amb la interpretació del que és conegut com l'home de les mil cares, Lon Chaney, brillant actor que destacà per la seva gran capacitat de caracterització en el cinema fantàstic i de terror.

Posteriorment, a la novel·la de Larroux i a la pel·lícula de Julian i Sedgwick, de El fantasma de l'òpera, se'n han fet moltes versions, ja sigui dins el món del cine, de la dansa o del teatre. La possibilitat que brinda l'Octuor Orquestra és, doncs, una nova manera de gaudir de la música, del cinema i dels clàssics de la literatura universal. L'orquestra Octuor de France va ser fundada l'any 1979 pel clarinetista Jean-Luis Sajot. Amb un repertori que va d'allò clàssic a allò més contemporani, i també amb els seus concerts de cinema mut, l'orquestra ha estat reconeguda internacionalment i és també un clàssic dels estius a Mallorca, on ha actuat en molts dels festivals que es fan en els períodes estivals. El concert de dissabte que ve començarà a les nou del vespre i és una iniciativa organitzada pel Ferrocarril de Sóller i la Fundació Tren de l'Art. L'actuació s'emmarca dins el programa de festes de Sant Bartomeu, que comencen avui i els actes de les quals s'allargaran fins a final del mes d'agost.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.