algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

Treure el castellà dels Ciutat de Palma és pel PP «ofendre Cela»

Ramon proposa cercar «fórmules alternatives» sense «polemitzar»

El PP presentà ahir una proposició a la comissió de serveis a la ciutadania apel·lant, de nou, perquè els Premis Ciutat de Palma es convoquin en castellà. Una acció que emprengué Rogelio Araújo el 2003 i que el nou equip de Govern ha rebutjat per tornar als guardons literaris «amb l'esperit del 77». La proposició fou rebutjada per 5 vots a favor i 4 en contra.

La proposta, presentada per Araújo, demanava que des de Cort es reivindiqui la figura de l'escriptor Camilo José Cela, com també que hi hagi un espai per a premis d'expressió en castellà. La regidora de Cultura, Patrimoni i Normalització Lingüística, Nanda Ramon, explicà a aquest diari que accepta les propostes dels populars, sempre que no estiguin incloses dins els premis literaris dels Ciutat de Palma. «No volem retornar a la situació d'abans, creant polèmica mitjançant les qüestions culturals i lingüístiques», assegurà.

La regidora nacionalista proposà al PP de retirar la proposició i més endavant cercar «fórmules» consensuades per tal de crear uns guardons que reconeguin el castellà i la figura de Cela. «Es podria reivindicar el premi Nobel bé amb uns premis de crítica literària, de traducció o de reconeixement d'una trajectòria literària. La fórmula ja se cercaria, però no com a premis literaris en castellà», aclarí.

Així mateix, la propocisió inicial del PP no fou retirada de l'ordre del dia i es durà a ple el proper dilluns, dia 30, ja que els populars reclamen els Ciutat de Palma en bilingüe tal com ells els fixaren l'any 2003. Dins l'exposició de motius, el PP raona que a la convocatòria en castellà «s'hi presentà molta gent», i per tant això significa que «els premis estaven ben formulats». «Llevar els premis en castellà és una ofensa a Camilo José Cela», assegurà Araújo. «Argumenten que amb els premis en castellà un sector de la població s'enfadà, ara un altre sector també es pot sentir enfadat», sentencià.

De la seva banda, Ramon assegura que el que cal fer ara és «tornar les coses a la normalitat i solucionar aquesta situació d'enfrontament cultural. A més de 'treure' el boicot que avui han creat els escriptors als Ciutat de Palma». El debat lingüístic arribarà dilluns.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.