algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
23°

La casa-museu de Ca n'Alluny dedicada a Robert Graves s'inaugura el 2 de juliol

Dies després de l'obertura, es realitzarà a Mallorca el 7è congrés dedicat a l'escriptor

LL.GARCIA/X.R.Palma.
El proper dia 2 de juliol s'inaugurarà a Deià el que serà a partir d'ara el seu principal atractiu cultural, la casa museu de Ca n'Alluny, dedicada a reviure la vida i l'obra de Robert Graves, que després d'adquirir-la l'any 1929 hi fixà la seva residència i hi escrigué algunes de les seves obres. Coincidint amb aquest esdeveniment, el congrés bianual dedicat a l'escriptor es torna a dur a terme a Mallorca per segona vegada del 4 al 8 de juliol. La Fundació la Caixa acollirà les conferències que organitza la Societat Robert Graves, i dia 6 els participants faran una excursió a Deià, on visitaran Ca n'Alluny, entre d'altres llocs.

Mort l'any 1985 a Deià, Robert Graves havia nascut a Londres el 1895. Després d'haver participat a la I Guerra Mundial en els Fusellers Gal·lesos, on fou ferit greument a la batalla del Somme, l'any 1929 comprà la casa a Deià, que ell mateix batià com Ca n'Alluny. A partir d'ara els visitants podran veure i sentir com va viure aquest home a Deià, que devia ser un paradís quan ell arribà. «Era un paradís amb pocs recursos» recorda un dels seus quatre fills, Guillem Graves, que està coordinant el muntatge museològic de Ca n'Alluny. En aquest també hi participen dues museòlogues i un dissenyador que han començat per elaborar un complet catàleg de tots els continguts objectuals.

L'hort original també s'ha reproduït amb allò que hi havia sembrat en aquell moment. Segons Guillem Graves i el batle de Deià, Jaume Crespí, el visitant podrà veure les dependències de la casa tal com estaven l'any 1930, amb tot el seu contingut recreat gràcies a fotografies: despatx, habitacions, la dependència que ocupà la seva amiga, l'escriptora nord-americana Laura Riding, la de la seva esposa Berill, els seus capells, manuscrits i objectes personals.

A l'antic porxo hi haurà la part museística, consistent en vitrines on es podran veure documents originals de l'escriptor.

El VII Congrés Internacional Robert Graves, dedicat als seus col·laboradors, està destinat al món acadèmic. La majoria d'activitats són conferències impartides per especialistes en l'obra d'un escriptor cabdal en anglès.

La Fundació la Caixa, seu del congrés, farà una exposició de llibres i fotografies de Robert Graves. El primer dia, l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears oferirà un concert al Castell de Bellver per donar la benvinguda als participants.

Entre les activitats a destacar del congrés es troba l'excursió dels membres a la vila de Deià.

Com explicà una de les organitzadores de l'esdeveniment, Joana Maria Seguí, professora de la UIB, «al matí es realitzarà a l'església un servei ecumènic, amb la presència del cònsol britànic, Paul Abrey, i altres autoritats, a més d'un oficial i un corneta dels Fusellers Gal·lesos. El professor Paul O'Prey, vicecanceller de la Universitat de Roehampton i catedràtic de l'Associació de Poetes de la Guerra, parlarà del significat del 90è aniversari de la batalla del Somme, on Robert Graves fou ferit. També es llegirà un fragment de la seva autobiografia, Good-bye to all that».

A continuació d'aquest acte es realitzarà una cerimònia al cementeri, on es troben les restes de l'artista. Els dos fusellers gal·lesos seran els encarregats d'encapçalar la processó cap a la tomba de Graves, seguits del cònsol i les autoritats. Alan Sillitoe, amic de l'escriptor, llegirà alguns poemes a la seva tomba.

L'itinerari passarà per sa Tanca, on hi haurà una sessió dedicada al diari i als arxius del poeta. Després es farà la visita a Ca n'Alluny. Al teatre de la casa-museu, Jay Ansill i Claudia Balant recitaran poemes de Graves.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.