cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 20°
20°

Un atac al patrimoni fa malbé l'emblemàtic pou Jurà d'Ariany

L'Ajuntament creu que s'haurà de restaurar de bell nou tota la paret

Una vegada més un element del patrimoni dels nostres pobles ha estat objecte d'actes vandàlics. Es tracta del pou Jurà d'Ariany, ubicat al camí de Son Gibert, pintat amb grafits en una de les parets de darrere.

Aquesta construcció, que el estudiosos coincideixen a situar en l'època islàmica i que és constituïda pel pou en si i per una gran porxada de teules i de bigues de fusta amb una sola columna central i tres d'exteriors, serví molts d'anys per abeurar els animals. Ubicat just abans d'entrar al poble, també s'emprà anys enrere per fer-hi la bugada i la seva aigua es destinava al reg de les terres adjacents.

Les pintades hi foren efectuades un dissabte de matinada. La més grossa posa «Ariany Citi», amb altres escrits més petits devora realitzats també amb esprai blau i vermell en els quals es llegeix «Barça». A hores d'ara, se'n desconeixen els autors. Aquestes pintades són fetes damunt la paret principal i damunt el marès de qualcun dels cantons, a més de la columna central.

L'Ajuntament d'Ariany assenyalà que provarà de llevar-les com més aviat millor, encara que primer s'haurà d'estudiar el procediment més adequat. El motiu és que la inscripció de la paret serà més mala d'eliminar i amb tota certesa obligarà a recobrir-la tota d'una nova capa de ciment, ja que és d'un material que ha absorbit el líquid de l'esprai.

Aquest pou és un dels quatre de públics existents al municipi, però amb la seva porxada imponent sobresurt entre molts d'altres. Aquest espai cobert té una amplada aproximada de deu metres per vuit. Quant a la denominació de Jurà, aquest mot pot ser una deformació de la paraula «jussà», que significa la part de baix, que d'altra banda és l'indrt on s'ubica la construcció, perquè tan sols 400 metres més amunt en direcció al poble hi ha el pou Bo, i tant a un com a l'altre se'ls atribueix un origen islàmic.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.