algo de nubes
  • Màx: 18.84°
  • Mín: 9.02°
18°

El Consell garanteix la protecció de la col·lecció de la impremta Guasp

Bartomeu Vicens visità a Valldemossa el conjunt declarat BIC

La col·lecció Guasp és un conjunt format per 1.890 matrius xilogràfiques de diferents èpoques i temàtiques. Actualment, pertenyen a la família Capllonch i es troben en el Museu Municipal de la Cartoixa de Valldemossa. Pel seu valor, el Consell de Mallorca va acordar el passat mes de novembre tramitar l'expedient de Bé d'Interès Cultural del conjunt com a Bé moble. Aquesta protecció garenteix que la col·lecció pugui ser venuda i dividida i dóna al CIM el dret de tanteig.

El conseller del Territori, Bartomeu Vicens, va visitar ahir la col·lecció Guasp acompanyat per Joan Josep Mas, director insular de Patrimoni Històric; el batle de Valldemossa, Joan Muntaner; Rosa i Jaume Capllonch; i Miquela Forteza, autora de la tesi doctoral que descriu i analitza el conjunt.

«La impremta Guasp es va crear el 1576 i va romandre en funcionament i a les mans de la mateixa família fins a l'any 1958», va explicar Miquela Forteza. El 1958 un antiquari de Madrid va comprar les matrius, que van tornar a l'Illa poc després gràcies a un grup de persones. Tanmateix, finalment, Tomás Capllonch va adquirir la col·lecció.

«La principal característica de les peces és la seva gran quantitat i també el fet que no s'hagin separat mai». Per això, «està considerada una de les més importants del país», assenyalà.

La matriu més antiga que es troba al conjunt és una peça que data de finals del segle XV, tot i que, segons van apuntar els responsables, n'hi ha que destaquen més. «Podem trobar una estampa de Sant Antoni considerada per alguns historiadors com la més antiga d'Espanya». També hi ha tres peces del segle XVI de procedència italiana, que «no se sap com van arribar a les mans de la família Guasp». El conjunt recull un altre element d'un valor extraordinari: una premsa del 1622 per fer les impressions, una de les més antigues d'Europa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.