nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
17°

Antoni Mir recupera en un llibre la vida de la família Bowden a Mallorca

Dina Moore dinamitzà la vida cultural i el seu fill George «revitalitzà la guitarra»

M.DÍAZ. Palma.
El guitarrista i investigador musical Antoni Mir ha finalitzat un nou llibre, a punt ja per a la seva publicació, sobre la família d'Estats Units Bowden, George Charles, Dina i el seu fill, de nom també George, que van arribar a Mallorca en els anys trenta del passat segle i es van establir a Calvià, on estan enterrats. Els tres Bowden recorda uns personatges molt implicats en la societat i la cultura local.

George Charles va ser escriptor de llibres sobre cant i professor; Dina Moore, cantant i violinista, va impulsar iniciatives culturals a Mallorca i va promocionar l'Illa -sobretot a través de la vida i l'obra de frai Juníper Serra- a Estats Units, i era amiga i protectora del compositor Joan Maria Thomàs; George fill, mort a Calvià el 2003, va fundar a Palma un taller de construcció de guitarres de «gran qualitat i el seu primer soci va ser Mascaró Passarius».

Com moltes de les famílies d'EUA acomodades, els Bowden van emprendre un llarg viatge per Europa i el 1932 van arribar a Mallorca, on s'establiren a Portals Nous. Escriure sobre ells era un assignatura pendent per a Mir, que va ser amic de George Jr., «qui quan finalitzava una guitarra em cridava perquè la provàs», diu. A més, «sempre he sentit admiració per tota la família». Per relatar la vida dels Bowden ha comptat amb l'ajuda de Carme Serrat Monsó, viuda de George.

Fundadora de clubs
Mir apunta que «van fer molt per promocionar Mallorca. Dina va escriure llibres, exposava a Estats Units la seva col·lecció d'objectes sobre la cultura i artesania de Mallorca i sobre l'obra de frai Juníper». Dina Moore, que havia nascut a Califòrnia, va fundar el club Los Amigos de Mallorca, una secció del Cercle de Belles Arts que tenia com a objectiu «establir relacions culturals i artístiques entre els estrangers residents, espanyols i mallorquins». Anteriorment havia fundat el Mallorca Junior Club, un centre d'educació i esbarjo per a al·lots estrangers. Va ser també organitzadora d'actes benèfics, a través dels quals recaptava fons per a diferents causes com, per exemple, perquè Joan Maria Thomàs pogués viatjar a Suècia per ser operat. La seva tasca va arribar a ser reconeguda amb distincions com el Llaç de Dama de l'Ordre del Mèrit Civil, el Siurell de Plata del diari Ultima Hora o el nomenament de Filla Adoptiva de Petra, aquest «per la seva tasca juniperiana».

Dels tres, diu Mir, el menys conegut és George Charles, «eclipsat per la personalitat de la seva esposa», i sobre qui desvetlla en el llibre que la seva primera dona va ser la gran escriptora Katherine Mansfield, «matrimoni que no es va dur a terme perquè en la nit de bodes ella li va confessar que era lesbiana».

Com a músic, Mir sentia gran afecte pel fill, constructor de guitarres «que sempre cercava el so perfecte, encara que no sé si existeix», i d'al·lot havia estat alumne del guitarrista T. Calatayud.

«George Bowden va revitalitzar el món de la guitarra a Mallorca, que havia decaigut, va fundar un taller i va dur constructors de València i Granada». Investigador d'aquest instrument -va arribar a radiografiar una guitarra a l'hospital de Son Dureta-, «la majoria de les construïdes per ell són a l'estranger».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.