muy nuboso
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
13°

Vidal, guanyador del premi Pollença

L'escriptor binissalemer s'endú la primera edició del nou guardó de novel·la


Misteri destapat. Miquel Àngel Vidal és el primer guanyador del premi Pollença de novel·la. En un sopar celebrat el passat divendres vespre al restaurant Clívia es va comunicar el veredicte al qual varen arribar el regidor de cultura de Pollença, Antoni Oliver, i els escriptors Damià Pons, Alexandre Ballester i Neus Canyelles. La novel·la guanyadora va ser Encara que sents com creix la nit, que va obtenir un total de 9.000 euros que aniran a compte dels drets d'autor per la publicació de l'obra, que serà a carrec de l'editorial pollencina El Gall, que dirigeix Gracià Sánchez.

Miquel Àngel Vidal va explicar que «el meu llibre narra la història d'una persona que torna a una zona costanera de Mallorca seixanta anys després. És la zona de Calvià i ell hi retorna després d'aquest període de temps i reflexiona sobre la destrucció de Mallorca».

L'estructura de la novel·la compta amb una trama semblant a la de la novel·la negra «en el sentit que hi ha un misteri d'un antic amor que reapareix». Així, la novel·la es mou en uns paràmetres en els quals el protagonista té 76 anys, es mou per Mallorca i narra les seves accions en primera persona, però sense descuidar en cap moment els flash-backs que el traslladen a èpoques anteriors. «De totes maneres, els records del protagonista arriben de manera molt fluïda a l'època actual, sense cap mena de problema ni enfarragament de la novel·la», va explicar un Vidal visiblement content.

L'escriptor binissalemer va explicar que destinarà bona part dels doblers a viatjar amb la seva família, «la millor manera d'aconseguir noves experiències» i també va ressaltar que «crec que en aquests moments hi ha una generació de narradors que estan sorgint, que són els nascuts en la dècada dels seixanta i que estan prenent el relleu a la generació dels setanta». Entre aquests va destacar de manera molt especial Neus Canyelles, Miquel Bezares o Sebastià Perelló, entre d'altres.

Miquel Àngel Vidal té una llarga trajectòria literària i ha estat vencedor en una vintena de convocatòries. Entre les seves influències reconeix la de la gran novel·la del segle XIX i cita essencialment Dostoievski, Tolstoi i Stendhal. Ha publicat la novel·la El batec de la fosca i la novel·la breu L'escriptora de bestsellers i els llibres de contes Distàncies curtes i Cal·ligrafies agòniques. Un centenar de persones es varen reunir a la cita cultural, que va convertir Pollença en el segon municipi que més doblers destina a un guardó literari després del de Palma. El sopar va ser presidit pel batle del municipi, Joan Cerdà, i a aquest hi va assistir la directora de Cultura del Govern de les Illes Balears, Catalina Sureda.

El president del jurat i regidor de Pollença, Antoni Oliver, va explicar que «el jurat també va decidir atorgar la menció de finalista a Miquel López Crespí i proposar la publicació de la seva obra, Defalliment. Memòria de Costa i Llobera». El regidor Oliver també va explicar que «aquest premi neix amb la intenció de dur el nom de la vila de Pollença arreu. I la meva intenció és que passi el que passi i véngui qui véngui, pugui tenir una continuitat en el futur». El batle Joan Cerdà també va explicar que aquest guardó «suposa una contribució molt important des de la vila de Pollença a difondre i promocionar un ús totalment normal de la llengua catalana».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.