L'exposició recull algunes obres romàniques i moltes altres de gòtiques provinents de les esglésies i diferents localitats del Rosselló i de la Cerdanya. La gran majoria són dels segles XIII i XIV, encara que alguna és de la quinzena centúria. Segons explicà el director insular de Relacions Institucionals, Josep Lliteres, «no vindran totes les peces a Mallorca, però de les que no en puguem tenir l'original farem fer rèpliques perquè els ciutadans les puguin admirar». Aquesta exposició serà complementada a Mallorca amb peces pròpies procedents de les diferents esglésies que permetran oferir als ciutadans una visió del conjunt.
Tot i no haver-se confirmat cap data, sí que és segur que aquest recull no podrà viatjar a Mallorca abans de l'estiu, ja que el període d'exposició al palau dels Reis és fins el mes de juny. L'exposició inclou set escultures i imatges de Crist, de les quals destaquen de manera especial el jacent de Vilafranca de Conflent; set escultures i imatges de la Mare de Déu, tres de santes i cinc de sants, com ara la de sant Jaume de Perpinyà. Les representacions de la Mare de Déu mostren a la perfecció la transició entre les que estan assegudes, de traça romànica i en les quals la imatge és tan sols el suport de Déu fill, fins a les que estan dretes, on la Puríssima realça de manera clara el seu posat maternal i és tan protagonista com l'infant.
Respecte de la pintura, s'ha aplegat un total de 12 retaules, 31 taules pintades i set creus acolorides. D'aquestes obres destaca per la seva importància el retaule de Santa Marta de la Tor de Querol. La mostra es complementa amb una secció d'orfebreria que recull fins a trenta peces d'entre els segles XIII i XV, amb sis copons, nombrosos reliquiaris i custòdies i més de set creus de processó.
També hi ha alguns productes tèxtils recuperats de l'antiga indústria del drap català que fou el principal recurs econòmic del reialme de Mallorca i del qual se serven molt pocs teixits dispersos. A més, s'exposen algunes barques catalanes molt semblants als llaüts nostrats. En aquest sentit, s'han mantingut converses perquè l'embarcació del Consell de Mallorca, La Balear, pugui realitzar en algun moment el recorregut entre l'Illa i la costa més propera a Perpinyà, en aquest cas Cotlliure, per reforçar els vincles amb el Consell General dels Pirineus Orientals, que està duent a terme una tasca de recuperació patrimonial de naus.