algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
15°

Cort dedicarà l'any 2004 a recuperar la memòria del poeta Joan Alcover

Palma també participarà en la celebració dels anys Costa i Llobera i Pere Capellà

75412
Joan Alcover Maspons.


L'Ajuntament de Palma commemorarà en el 2004 el 150è aniversari del naixement del poeta Joan Alcover. Així ho va decidir ahir per unanimitat el ple de Cort en la seva sessió d'ahir, que aprovà una proposta dels nacionalistes del PSM. Palma donarà també suport durant el 2004 a les commemoracions relatives a l'any Costa i Llobera, poeta del qual també es commemoren els 150 anys del naixement.

La majoria popular, però, no va voler donar suport a una proposta dels nacionalistes, que varen demnar que es commemoràs el 50è aniversari de la mort de Pere Capellà «amb la programació, coordinada amb entitats, associacions i altres administracions, de diverses activitats i actes públics que contribueixin al millor coneixement de la seva vida i obra. Entre aquests hi haurà una convocatòria per a la producció d'una de les seves obres».

Els populars varen assegurar que donaran suport a les commemoracions de l'any, però que no hi havia el pressupost necessari per poder fer una producció de les seves obres teatrals. El portaveu del PSM, Pere Muñoz, va explicar a Diari de Balears que se sentia satisfet «pel fet que s'hagi aprovat per unanimitat commemorar el naixement d'Alcover, i és una llàstima que no hagi passat la proposta sobre Capellà».

Per la seva banda, el regidor de Cultura de Cort, Rogelio Araújo, va explicar que «nosaltres hem decidit sumar-nos a aquest any, i també donar suport a les activitats que es facin per Costa i Llobera i per Pere Capellà». Malgrat tot, el Consistori demanarà a totes les institucions «privades i públiques» que s'impliquen de forma directa en aquestes commemoracions, «i molt especialment a l'Obra Cultural Balear», que està preparant la rehabilitació de la que fou la casa del poeta.

S'ha de destacar que tant Joan Alcover com Miquel Costa i Llobera són dos dels poetes més importants de la literatura illenca. Joan Alcover Maspons va néixer a Palma el 1854 i hi va morir el 1926. Va ser poeta i assagista i després d'estudiar dret a Palma hi exercí d'advocat. Organitzà una tertúlia a casa seva en la qual hi participà gent de totes les ideologies, entre ells el propi Costa i Llobera. El 1903, als 47 anys, va adoptar definitivament el català com a llengua literària i l'única adient per expressar-se literàriament. El 1909 va ser proclamat mestre en Gai Saber i publicà Cap al tard, la seva millor obra.

Miquel Costa i Llobera va néixer a Pollença el 1954 i va morir a Palma el 1922. Va ser poeta i doctor en Teologia. Tota la seva producció poètica primerenca està aplegada al volum Poesies (1885), amb la seva composició més coneguda, El pi de Formentor, redactat quan només tenia 21 anys.

Per la seva banda, Pere Capellà va néixer el 1907 a Algaida i el 1931 es manifestà clarament partidari de la República. Durant la Guerra fou comandant a l'escola popular de guerra i el 1939 va ser capturat pels franquistes. A finals dels anys 40 començà a escriure obres de teatre i amb L'amo de Son Magraner va obtenir un èxit rotund. El 17 de desembre de 1954 va morir a la seva casa de Montuïri. Fou un gran glosador.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.