nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 13°
14°

El Consell recupera «Plaça de la Boira», l'obra poètica en català de Rafel Jaume

Cultura també ha organitzat una exposició al voltant de la figura de l'escriptor

86510
Rafel Bordoy, Josep Lliteres i Francesc Riera. | S. CASES.


La poesia en català de Rafel Jaume acaba de ser recuperada pel Consell Insular de Mallorca amb la publicació de Plaça de la Boira, el número 4 de la col·lecció Mixtalia. El llibre es presenta avui vespre a Illa de Llibres, amb Vicenç Calonge actuant com a mestre de cerimònies.

El director insular de cultura del Consell, Josep Lliteres, va explicar que «des del Consell creim que és molt important anar recuperant l'obra d'escriptors que no són molt coneguts pel gran públic, o d'obres exhaurides i difícils de trobar».

Per la seva banda, Rafel Bordoy, director de la col·lecció, va explicar que «Rafel Jaume era un poeta casolà i humil, però en cap cas això no vol dir que fos un poeta menor. La seva obra en català inclou els 61 sonets que avui presentam i que nosaltres creim que era molt interessant i necessari recuperar, perquè aquesta obra o no es podia trobar o era inèdita».

Tesi doctoral
Bona part del treball de recerca ha estat possible gràcies a la tesi doctoral que va fer Tomeu Bauzà sobre l'obra del poeta, «que va publicar molt poc, però que és molt interessant».

La recuperació de l'escriptor no s'ha limitat únicament i exclusiva a l'edició del llibre. El Consell de Mallorca ha preparat una exposició al voltant de l'obra del poeta que es podrà veure fins el proper dia 19, a la vegada que s'ha editat diferent material per ser repartit a les escoles, per tal que es pugui treballar l'autor a les aules.

Plaça de la Boira parla dels darrers alens de la societat rural en el perímetre urbà de Palma, concretament en el barri de la Soledat, però «els personatges i l'ambient social poden ser els de qualsevol poble de la Mallorca preturística. És així que hi trobam les petjades del nostre passat més recent lligat a les nostres tradicions rurals», explica la consellera Dolça Mulet en el pròleg del llibre.

Un altre dels fets que va destacar el director insular Josep Lliteres és que la recuperació de l'obra del poeta se celebra ara que precisament es compleixen 75 anys del seu naixement, «una efemèride que no podíem deixar passar per alt».

El Consell de Mallorca té previst que tant l'exposició com la presentació del libre es realitzi a Barcelona, a l'Espai Mallorca, explicà Francesc Riera, cap del Servei de Cultura.

També està previst que més endavant es pugui realitzar un acte a la barriada de la Soledat que encara no ha estat enllestit, però que «vol ser un homenatge al poeta a la seva pròpia barriada. Normalment hem organitzat aquests actes als pobles dels escriptors que hem anat recuperant, però en aquest cas és necessari fer-ho a la seva barriada de la Soledat».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.