cielo claro
  • Màx: 15°
  • Mín:

Munar presideix avui els actes centrals de la Diada de Mallorca

La presidenta lliurarà les medalles d'Honor i Gratitud en un acte a La Misericòrdia

La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, presidirà avui els actes centrals de la Diada de Mallorca, que cada 12 de setembre commemora el lliurament de la Carta de Franqueses i Pivilegis del Regne de Mallorca per part de Jaume II. La presidenta pronunciarà un discurs oficial en l'acte central, celebrat al pati de La Misercòrdia, intervenció marcada per la proximitat de les eleccions autonòmiques i pel fet que aquesta és la darrera Diada prèvia a la cita electoral. Abans del discurs, Munar lliurarà les quatre medalles d'Honor i Gratitud de Mallorca al lul·lista i músic Anthony Bonner; a Antònia Buades Vallespir, madò Buades; al campió de pesca submarina Josep Amengual i al filòleg i lingüista Joan Veny.

Anthony Bonner, nascut a Nova York el 1928 però resident a Mallorca des del 1954, és considerat un dels principals estudiosos i difusors de la vida i l'obra del més gran intel·lectual mallorquí, Ramon Llull. Però la seva vinculació amb la cultura mallorquina va més enllà de la figura de Llull, ja que Bonner ha destacat també en els camps de la botànica, la música o l'ecologia, només per citar-ne alguns. Antònia Buades, més coneguda com madò Buades, és una altra dels quatre guardonats amb les medalles d'Or i Gratitud del Consell. Nascuda a sa Pobla el 1911, la cantadora representa l'essència de la cultura popular, ja que a través de les seves cançons ha permès recuperar una part important del llegat mallorquí, tots aquells sons ancestrals on es troben les arrels de la cultura mallorquina.

L'hexacampió del món de pesca submarina Josep Amengual també rebrà el seu guardó avui. En el món de l'esport, aquest palmesà, nascut al barri de la Soledat el 1944, constitueix una autèntica llegenda. A causa d'una malaltia, Amengual quedà coix amb només sis anys, però gràcies al seu afany de superació i a la seva força de voluntat aconseguí arribar al nivell més alt en una disciplina molt lligada a les condicions naturals de la nostra Illa.

El filòleg i lingüista campaner Joan Veny és el darrer, però no menys important, dels guardonats. Doctorat cum laude en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona el 1956, ha destacat en nombrosos camps de la filologia, com ara la semàntica, la lexicografia, la dialectologia o la gramàtica històrica, i ha publicat nombrosos estudis i assaigs. Veny és considerat actualment un dels màxims exponents de l'estudi científic de la llengua catalana.

La jornada es completa a més amb diversos actes festius que començaran al matí amb el lliurament dels premis del certamen de dibuix i el ball de gegants dels reis de Mallorca. A l'horabaixa, hi haurà una cercavila amb els ministrils i els gegants, que aniran des del Consell fins a la Seu, on el bisbe de Mallorca oficiarà una cerimònia. A continuació es farà l'ofrena floral a la tomba de Jaume II per part de les associacions ciutadanes.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.