chubasco
  • Màx: 14°
  • Mín:
13°

Sóller recorda amb solemnitat i gratitud el seu nou fill Il·lustre Juli Ramis i Palou

La viuda i filles del pintor reberen el diploma d'honor defensat per Joan Oliver

36102
La sala de Plens durant l'acte de nomenament de Juli Ramis, com a Fill Il·lustre de la ciutat de Sóller.

La sala Magna de l'Ajuntament de Sóller va acollir ahir migdia el nomenament del pintor Juli Ramis i Palou com a fill Il·lustre de la ciutat, concedit a títol pòstum. Un nombrós públic va assistir a l'acte solemne durant el qual l'instructor del nomenament, el galerista, amic i col·laborador de Juli Ramis, Joan Oliver Maneu, féu lectura de l'expedient que havia redactat per defensar el nomenament davant el Ple Extraordinari d'ahir.

Presidien l'acte, a més a més de la corporació municipal, la viuda de Juli Ramis, Joan Benedetta Foster (també pintora, d'origen anglès), les seves dues filles, Júlia i Jerònia, i la seva néta Michèlle. També hi era present el Fill Il·lustre de la ciutat Pere A. Serra (amic i col·laborador de Juli Ramis) així com representants de les principals entitats culturals de la Vall, autoritats militars, el batle de Fornalutx Salvador Sastre i molts dels amics que el pintor tenia a la vall de Sóller.

Inicià els parlaments l'instructor del nomenament, l'historiador i galerista Joan Oliver Maneu que, després de recordar els seus propis orígens sollerics, féu un repàs exhaustiu per la vida i l'obra de Juli Ramis, des del seu naixament a Sóller l'any 1909, vila on va transcórrer la seva infància i la seva adolescència fins que va morir a Palma el 13 de març de 1990, poc després d'haver rebut la medalla d'Or de la comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Joan Oliver relatà pas a pas l'evolució artística i personal del nou Fill Il·lustre i féu especial referència al caràcter innovador del seu art i a totes aquelles persones del món de la cultura amb els quals el solleric va tenir relació al llarg de la seva vida artística, la qual d'alguna manera es pogué realitzar gràcies a la beca d'estudis aconseguida del govern de la República, l'any 1933. Aquesta li permeté estudiar composició decorativa a l'escola d'arts i oficis.

Repasant de forma exhaustiva tots els esdeveniments que enrevoltaren la seva prolífica vida creativa, l'instructor va acabar el seu discurs, llegint paràgrafs literals dels nombrosos escrits i elogis que durant els anys del seu reconeixement públic li dedicaren prestigiosos intel·lectuals, artistes, escriptors i crítics.

Finalment, Joan Oliver demanà a la corporació el merescut nomenament de Ramis com a Fill Il·lustre de la seva ciutat natal, tot esperant que aquest reconeixement serveixi per servar la seva memòria de cara a les futures generacions de solleriques i sollerics.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.