nubes dispersas
  • Màx: 18.89°
  • Mín: 8.69°
18°

La vida i obra de Francesc de B. Moll centraran les fites culturals del 2003

En el centenari del seu naixement, el Parlament aprovà dedicar-li un seguit d'activitats

40188
Francesc de Borja Moll fou un incansable treballador fins al darrer moment.

L'any que ve estarà dedicat culturalment a la figura del filòleg i lingüista Francesc de Borja Moll. En complir-se el centenari del naixement del deixeble d'Alcover, el Parlament de les Illes Balears atorgà ahir per unanimitat el vistiplau a la proposta presentada pel grup EU-Els Verds. La dedicació de Borja Moll a l'estudi i profusió de la llengua catalana, la defensa de la seva unitat en moments «històrics difícils, el seu exemple lingüístic, la seva magna obra i el seu exemple en l'impuls necessari» per fomentar la llengua foren els principals arguments manifestats per EU-Els Verds.

Nascut a Ciutadella, es traslladà a Mallorca el 1921 per col·laborar amb el que esdevindria el seu gran mestre, Antoni Maria Alcover. Treballador pacient i incansable, a la mort del mossèn (1932) continuà la ingent tasca del Diccionari, aconseguint que els lingüistes més destacats d'Europa vetlassin per la continuïtat de l'obra. A més del Diccionari, obra que no acabà d'enllestir fins el 1964, Francesc de Borja Moll ens ha llegat obres de consulta, com Gramàtica Històrica Catalana o les seves gramàtiques i ortografies, avui encara vigents i amb les quals molts han après a conèixer i a estimar la nostra llengua.

També inicià la publicació dels quaderns literaris Raixa i fou un dels promotors de l'Obra Cultural Balear. Fundador de la col·lecció Les Illes d'Or, que suposà l'inici de l'editorial Moll, tota la seva obra en general es caracteritza per la claredat, la senzillesa expositiva i l'amenitat, trets tots ells que defineixen la feina ben feta. Finat el 1991, foren pocs els guardons i reconeixements que no aconseguí en vida com a premi a la seva magna dedicació en pro de la llengua.

La declaració del 2003 com a Any Francesc de Borja Moll té com a propòsit la promoció des del Govern, i en col·laboració amb altres institucions, el desenvolupament d'iniciatives orientades a la celebració del centenari. Amb aquest objectiu es preveu la creació d'una comissió que prepari, planifiqui i dugui a terme un programa d'activitats específiques per a aquest homenatge.

Encara està per veure
Després de l'any Alcover, celebrat el 2001 sense pena ni glòria, el 2003 pot ser una bona oportunitat per rescabalar el que no es féu en homenatge a aquesta figura cabdal. Els noms de Moll i Alcover transcorren de manera paral·lela en moltes ocasions i tot el llegat adquirit pel Govern, part d'ell dipositat a l'Arxiu del Regne de Mallorca, com les calaixeres del Diccionari, encara espera per ser ensenyat al públic.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.