algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 18°
22°

La Misericòrdia proposa un viatge històric a la Mallorca del rei Jaume II

Una exposició mostra aspectes de la vida del monarca incidint en les Ordinacions

33784
Escenografia de la cort feta des d'una miniatura de les «Lleis palatines». | T.A.

Tot just entrar al pati de la Misericòrdia una gran maqueta de la Mallorca del segle XIV convida el visitant a fer un passeig per una illa nua, una illa sense ciment, una illa verge. D'aquesta manera tan lúdica el centre cultural de la Misericòrdia convida a un recorregut per la història del primer monarca del Regne de Mallorca i la seva època. L'exposició Jaume II i les ordinacions de l'any 1300, que fou inaugurada ahir horabaixa i que està ubicada en diferents instal·lacions del centre, mostra a través d'obres d'art i documents significatius de l'època aspectes de la vida i la política de l'hereu del Regne i dedica una especial atenció a les Ordinacions, a partir de les quals s'articulà l'espai rural de l'illa en una trentena de viles.

L'exposició es complementa amb una mostra dels fons documental de l'urbanista Gabriel Alomar cedit al Consell el 1991. «Hem aprofitat l'avinentesa per donar a conèixer el fons de l'Arxiu perquè creim que està molt relacionada una mostra amb l'altra pel que fa referència a les ordenacions, planificació urbanística engegada per Jaume II el 1300», comentà la directora insular de Cultura i Patrimoni, Joana Maria Palou. La capella de la Misericòrdia s'ha convertit en un tinell, la sala del tron on s'ha reproduït una miniatura del Llibre de les Lleis palatines, la imatge de la solemnitat i la resplandor de la monarquia. Després hi ha diferents espais explicant a través de panells aspectes del Regnat de Jaume II.

«Els canvis del temps» es dedica a la Mallorca del segle XIII i la conquesta de Jaume I i el que va suposar el pas de les estructures socials, econòmiques i culturals islàmiques al model de societat cristiana feudal. Un dels altres àmbits recull aspectes biogràfics de Jaume II: la seva família, l'educació que rebé, el seu matrimoni amb Esclaramunda de Foix i les relacions amb els seus fills. Aquí es pot veure un retrat de Sanç I, segon fill de Jaume II i alguns documents curiosos com les despeses del taüt de Jaume II o una signatura d'ell quan era infant.

L'apartat dels «territoris» fa referència als projectes territorials de Jaume I el Conqueridor. Un altre espai es dedica al desenvolupament del comerç, l'estimulació de la indústria, el suport als projectes evangelitzadors de Ramon Llull, entre altres aspectes. Finalment, hi ha l'àmbit dedicat a les ordinacions, on hi ha una selecció dels plànols de les viles de Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.