algo de nubes
  • Màx: 15.01°
  • Mín: 7.65°

La creu del virrei Torres, peça de museu

L'obra original restaurada estarà al castell de Bellver i una rèplica a les Avingudes de Palma

El Museu d'Història de la Ciutat ha engrandit la seva col·lecció amb les creus del virrei Torres i la creu de terme de Son Sardina, que després d'un laboriós projecte de restauració ja es poden visitar juntament amb la resta de peces que acullen les sales de Bellver. Però, contràriament al que es pugui pensar, aquest fet no ha suposat deixar orfes de contingut els seus emplaçaments originals: l'avinguda Alexandre Rosselló i la confluència del camí de Passatemps amb el carrer Lau, respectivament, ja que l'Ajuntament de Palma inaugurà ahir les rèpliques situades en els emplaçaments originals d'ambdós monuments.

La creu del virrei Torres data de 1645, és d'autor desconegut i d'estil barroc, i elaborada amb pedra calcària. Fa un total de 3 metres i mig d'alçària. El monument commemora la mort del virrei José Pérez de Pomar i Torres de Mendoza, i el març de 1999 va patir greus desperfectes com a conseqüència de la caiguda d'una bastida d'unes obres d'iniciativa privada. Com a conseqüència del cop, els serveis de Manteniment la varen traslladar als tallers de restauració, ja que el cos superior de la creu s'havia xapat en cinc grans fragments, a més de presentar fractures a la base del fust i despreniment de fragments de pedra.

La restauració de la creu ha duit implícita la construcció d'una rèplica exacta a càrrec de Francisco Rodrigo, tècnic del Museu de Mallorca, i ha costat un total de 980.000 pessetes. El batle de Palma, Joan Fageda, i el regidor de Manteniment de Cort, José María Rodríguez, varen ser els encarregats de descobrir aquesta «nova» creu del virrei Torres, una rèplica que el batle qualificà de «molt ben feta».

Pel que fa a la creu de Son Sardina, aquesta ha estat feta amb Pedra de Santanyí i fa quatre metres i vint centímetres d'alçària. Com a conseqüència d'una forta ventada que es va registrar la nit del 27 al 28 de desembre de 1999, la creu va patir nombrosos desperfectes, localitzats en ruptures en el tambor i a la zona de contacte amb el capitell, així com desperfectes en els braços de la creu, amb fragmentacions de la pedra. La restauració, que ha passat per l'encastament de les diferents peces afectades amb reïnes i recobriment amb guix de les faltes i fisures a la pedra, ha costat un total de 912.210 pessetes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.