cielo claro
  • Màx: 19.05°
  • Mín: 9.02°
18°

«S'ha de normalitzar la llengua i el llenguatge musical. Els sons populars no són cosa de museu»

La nit és el punt de referència. És i ha estat des de sempre font d'inspiració de poetes i músics. Així, el grup valencià Al Tall s'endinsa en els sons bàsics i les formes tradicionals de musicar i fa una creació moderna navegant per les ones tradicionals de la mediterrànea en el seu darrer treball discogràfic que presentarà a Mallorca el 4 de maig al Teatre Principal en la mostra de música Popular. El seu líder, Vicent Torrent, parlà amb Diari de Balears.

"Estam davant un disc monogràfic? 
"El tema de la nit és el que inspira moltes de les nostres cançons, de fet guaita a moltes d'elles però tampoc no es pot considerar com un disc monogràfic. Així tenim un tema que parla del que és la nit a València, una nit marxosa. A Les sirenes parlam d'aquella imatge que està en el record de tots, que és els bombardeigs de Bagdad que es produïren per la nit. Amb aquest treball tornam una mica a la primera època nostra en què hi havia cançons reivindicatives, de lluita.

"Per què aquest mirar cap enrere? Hi ha una mica de melangia? 
"No, en absolut. Ens feia moltes ganes tornar a fer aquest tipus de cançons que a vegades es deixen de fer per algun tipus de pressió i la social sempre influeix una mica. Però ara ho feim sense complexos i ens sentim molt satisfets. Hi ha cançons per la terra, contra les agressions dels poders fàctics, cançons denúncia, algunes parlen dels polítics, també es tracta la qüestió de la llengua.

"De quines fonts beu Al Tall? 
"Partim de referències de la música tradicional del país, hi ha ritmes que es donen a la part dels Balcans i a Castella, País Basc així com ritmes «aksak» i escales submediterrànies que es creuen amb sons corrents de la terra.

"Les composicions són totes vostres? 
"Seguint en la nostra línia habitual, Al Tall ha compost en un 90% la música i el text del nou repertori. Dels tretze temes n'hi ha quatre que són instrumentals. Hem comptat amb moltes de col·laboracions en aquest treball.

"Els vostres directes són una garantia de diversió. 
"El públic sempre es diverteix, canta i balla al temps que coneix les arrels musicals de la seva cultura. Per a nosaltres el contacte amb el públic és el més important i aquest es dóna a l'illa. Ens fa molta il·lusió tornar a tocar a Palma ja que fa uns 7 anys que no hi actuàvem.

"La música tradicional torna a estar damunt fulla. 
"En la música hi ha ones, fluxos i refluxos. I ara la música tradicional està en un bon moment. El que s'ha d'intentar és que no sigui una cosa de museu. S'ha de normalitzar la llengua i el llenguatge musical. La població a vegades té associat el so tradicional a les qüestions rurals i això no ha de ser així. Encara que estigui de moda no s'ha arribat al punt que arribà la nostra generarció. Feim música nova i ara està més de moda però es treballa amb el repertori antic.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.