algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

Margalida Pons: «La novel·lística de Blai Bonet no ha estat reconeguda»

Àlex Susanna parlà de la creació poètica de l'escriptor santanyiner

L'obra de Blai Bonet, des de tots els seus vessants, va ser ahir la veritable protagonista del col·loqui Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Blai Bonet, que va ser clos per l'editor i escriptor Àlex Susanna.

Susanna va basar la seva intervenció en el que ell pensa que és «la poesia segons Blai Bonet». La seva intervenció, ben igual que la de Margalida Pons, varen ser de les més exitoses de tot el cicle.

Pons va pronunciar la conferència Les novel·les de Blai Bonet i l'art de la representació. Després de la seva intervenció la poetessa va assegurar a Diari de Balears que «la novel·lística de Blai Bonet no ha estat reconeguda, fins molt recentment, i la veritat és que Blai Bonet ha fet aportacions molt importants que fins a ell no existien. Ell aplica conceptes novel·lístics dels francesos i d'alguns autors castellans que els catalans encara no empraven, com un tractament molt visual de la realitat, la presentació de les coses en lloc de contar-les i la implicació del lector fins a convertir-lo en un lector molt actiu».

Fàcil de llegir

Pons va aprofitar l'avinentesa per assegurar que «Blai Bonet és un autor més fàcil de llegir del que sembla. Si un té clar els mecanismes necessaris Blai Bonet és un autor que es deixa agafar fàcilment. Si a més a més es fa una bona edició de la seva obra serà un autor molt accessible».

L'estudiosa de la novel·lística de Bonet (no en va Pons va fer la seva tesina sobre aquest aspecte de l'obra del santanyiner) va explicar a l'auditori que l'obra de l'escriptor «es pot sotmetre a moltes relectures i no cansar mai. Amb cada una de les relectures de la novel·lística de Blai Bonet es va aprofundint en el seu missatge, aquest torna de cada vegada més potent».

Margalida Pons explicà que «si m'hagués de quedar amb una de les novel·les de Blai Bonet segurament triaria El mar, per raons sentimentals, encara que consider que Judes i la primavera és una gran novel·la, amb totes les característiques pròpies del gènere i molt ben treballada». També va dir que Bonet no era excessivament misògin.

Les actes

Una de els coses que més s'esperen, una vegada clos el col·loqui d'enguany, és que les ponències, conclussions i conferències apareguin com més aviat millor publicades. Tant és així que molts dels assistents manifestaren ahir el seu interès per poder tenir el text que recull els estudis exposats en les tres jornades dedicades als dos poetes. S'haurà d'esperar. El que si sembla confirmat, però, és que el llibre que recull les ponències del col·loqui dedicat a Llorenç Villalonga, l'any passat, sortirà en breu al carrer. Els texts són ja a la impremta i l'editorial del pare Massot hi està fent feina de valent. Esperem que les actes dedicades a Rosselló-Pòrcel i Blai Bonet, puguin veure's al carrer ben aviat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.