nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Lloseta, la seu de contes orientals de Gamelan

Sekar Sari tocarà avui vespre a Ca s'Hereu amb instruments de Java

Lloseta s'orientalitzarà avui a partir de les 18.30 hores de l'horabaixa gràcies al concert que l'agrupació Sekar Sari oferirà a Ca s'Hereu. Es tracta d'una orquestra, l'única en tot l'estat Espanyol, de música indonèsia, també coneguda com música de Gamelan.

El grup és format per dotze músics aficionats dirigits per l'etnomusicòloga alemanya Ursula Wachendorff, i que toquen autèntics i tradicionals instruments portats de Java, concretament, del taller del palau Mangkuragaran a Surakarta. Són grans gongs, slentems, sarons de diferents mides, timbals i kenongs de fusta i bronze fets a mà i que la directora de Sekar Sari, comprà i traslladà a Mallorca, on viu des de l'any 1996, per fundar un any després l'agrupació.

Després d'haver estudiat i assajat durant un any i mig, els dotze membres del Sekar Sari, alguns mallorquins i altres estrangers afincats a l'illa, executa una forma de Gamelan rica i complexa. Cap d'ells no té coneixements previs de música i solfeig, però segons assegura l'Úrsula, «aquesta música té una base fàcil d'aprendre i és molt apropiada per ser ensenyada a nens, joves i adults sense preparació musical».

Segons explicà la directora del grup, en la música de Gamelan hi ha dos sistemes de tonalitat. El Sekar Sari toca en la gama d'slendro de cinc notes, «el producte és una melodia que en el seu conjunt és un so de queixes fantàstic». Una de les components de la formació afegí que es tractava «d'una música que omple tot l'espai amb vibracions molt intenses».

Ursula Wachendorff, que amb anterioritat impartí classes de Gamelan durant diversos anys en el Ubersee Museum d'Etnologia de Bremen a Alemanya, assegurà «que formar el grup era una manera de continuar amb el seu treball d'etnòloga» estant vinculada a allò que més estimava, la música.

A Indonèsia, aquest tipus de música s'empra sobretot per fer teatre, jocs d'ombres, dansa i també per concerts. Les peces que interpretaran durant la seva actuació són diferents llegendes extretes d'un famós llibre d'Indonèsia anomenat Majha Baratha. És La Gran Història; un conjunt de contes que comencen quan s'amaga el sol fins que despunta el dia següent. Així, existeixen petites històries per cada hora de la nit. El sampak (una lluita entre un pare i el seu fill) és un dels temes del seu repertori musical.

Ursula gestiona actualment un curs de Gamelan en l'Escola de Música d'Inca per l'octubre.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.