algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
12°

Alfredo Bryce Echenique: «A la literatura els actes de militància són un absurd»

L'escriptura femenina centra la temàtica de les jornades que començaren ahir

97052
Bryce Echenique.

La III Universitat de Cooperació Universal estrenà ahir el primer dels seus cursos d'estiu (III Curs de Literatura Hispanoamericana; Literatura Escrita per Dones) amb la presència de luxe de l'escriptor peruà Alfredo Bryce Echenique, el professor de la UIB Francisco Díaz de Castro i l'argentina Reina Roffé.

La primera de les conferències del curs de literatura d'enguany va ser pronunciada per Díaz de Castro sota el títol de Poesía en España e Hispanoamérica: últimas promociones. El professor va comparar els diversos processos creatius a una i altra banda de l'oceà Atlàntic mitjançant la comparació de textos de diverses creadores. La quarantena d'inscrites (en aquest curs la majoria de les persones matriculades són dones) va poder gaudir de la lectura de poemes de les diferents escriptores seleccionades pel professor, que a través dels quals va donar la seva lliçó.

Bryce Echenique
Abans, però, Alfredo Bryce Echenique va mantenir un encontre amb la premsa en el qual explicà alguns aspectes del curs que es desenvolupa aquests dies. «Aquest és un curs que es caracteritza per una espècie de valentia singular: cada any, juntament amb alguns escriptors consagrats hem apostat per dur-ne de menys coneguts amb la intenció de donar-los a conèixer aquí. Intentam solucionar un problema del mercat introduint aquesta gent a Europa, gent que ho mereix pel seu mèrit i valor. El que volem és que els escriptors, enguany escriptores per les quals apostam siguin llegides i publicades a Espanya».

Echenique explicà que «era important dedicar aquest curs a la literatura feta per dones perquè els anys del boom sud-americà no destacà cap escriptora, però després n'han sortit de molt bones. L'experiència com a escriptores de les dones ha estat constant, per això és interessant que grans i joves es coneguin i canviïn les seves impressions. Vull felicitar la UIB per aquesta pensada».

Intimisme
Entre els trets que defineixen els textos creats per dones a Sud-amèrica el peruà assegurà que «Després del boom i gràcies a les dones la literatura passa del territori de la història al territori de la vida íntima».

L'autor d'Un mundo para Julius va dir que «avui en dia aquestes dones tenen més facilitats per publicar perquè el mercat literari demana dones. Crec que existeix una novel·la escrita per dones, una escriptura femenina, però també crec que a la literatura la militància és un absurd. De totes maneres he de reconèixer que hi ha característiques pròpies de la narrativa feta per dones, com pugui ser un agument important i molt interessant del sentimentalisme que a la fi entra i es consolida en aquest tipus de literatura».
Aquests i altres aspectes també varen ser comentats en el decurs de la taula rodona que l'horabaixa va reunir Reina Roffé i Díaz de Castro i que va moderar el peruà. Roffé va intervenir per dir que «el desconeixement de les literatures d'ambdós costats de l'Atlàntic és un fet degut, primordialment, a qüestions de mercat. Quan una editorial ha volgut interessar-se i promocionar un escriptor sud-americà ho ha fet i ha gastat molts doblers en campanyes de promoció.

Teoria i experiència
El curs d'enguany s'ha estructurat seguint una composició senzilla. Els ponents s'han mesclat aleatòriament per tal d'oferir una part més teòrica, que serà la que impartiran Díaz de Castro, Juan Àngel Juaristo, Maria Payeras, Àlvador Salvador i Teodosio Fernández i una part (la que a priori sembla més interessant) en la qual cinc escriptores parlaran de la seva experiència: Reina Roffé, Cristina Fernández Cubas, Giovanna Pollarolo, Matute i Rosa Regás.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.