cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

Estarellas insisteix a defensar que el català és «un impediment per a contractar o fidelitzar professionals»

La consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antònia Maria Estarellas, ha evitat contestar a la pregunta de MÉS per Mallorca sobre eliminar el català a la funció pública. Tot i això, ha defensat que el català «no pot ser un impediment per a contractar o fidelitzar professionals».

Així ha respost Estarellas aquest dimarts al ple del Parlament després de la pregunta de la diputada de MÉS per Mallorca Maria Ramon, «Quina serà la fórmula per a eliminar el català de la funció pública?», en relació al punt de l’acord d’investidura entre PP i VOX que recollia l’eliminació del requisit i el mèrit de coneixement de la llengua catalana per a accedir a la funció pública.

Tot i que el Col·legi de Metges de les Illes Balears ho negàs, Estarellas ha insistit a dir que la llengua pròpia del país és un impediment «per a captar i fidelitzar treballadors públics, com passa a la Sanitat».

«L’acord d’investidura de PP i Vox diu que el català no penalitzarà a l’hora d’entrar a la funció pública. Això és el mateix que dir que eliminaran el requisit i el mèrit del català a la funció pública», ha recordat la diputada de MÉS per Mallorca, Maria Ramon, a la consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antònia Estarellas. En aquest sentit, Ramon ha recordat que el partit d’extrema dreta ha demanat al PP que faci efectiu aquest punt de l’acord d’investidura i que aquesta mesura estigui protegida a nivell legal per evitar que passi el mateix que amb l’eliminació dels drets lingüístic a la sanitat. «Quina serà la formula per a eliminar els drets lingüístics a l’Administració Pública?», ha demanat Ramon.

Cal recordar que el passat dimecres PP i VOX varen impedir la compareixença de la consellera Estarellas que havia sol·licitat MÉS per Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Goriet, fa 5 mesos
Aquest aspre, què punyetes fa a Mallorca?
Valoració:0menosmas
Per 2000, fa 5 mesos
Tots tots els professionals que cobren dels nostres impostos estan al nostre servei.No a l´inrevés.O sigui que han de fer tot el possible per atendrens de la millor manera .El que paga mana per tant nosaltres paguem nosaltres manem.Volem ser atesos en català i ells han de complir.
Valoració:6menosmas
Per Pere, fa 5 mesos
Baleares tiene el saldo migratorio interior mas alto de España por dos motivos, uno porque recibe muchos inmigrantes nacionales y dos porque tiene la tasa de movilidad mas baja del estado, es decir, el 95 % de los nacidos en Baleares permanecen en Baleares, algo inédito en el resto del estado. Sr. Asprer, hay que informarse antes de decir algo. Los baleares no buscan oportunidades fuera de las islas.
Valoració:0menosmas
Per Manacorí, fa 5 mesos
Cal llegir, i interpretar allò que llegim bé. Inca es refereix a la "Llei sobre règim del sòl i valoracions, Llei 6/1998, de 13 d'abril", és la llei del sòl del "temps" d'Aznar i tal com comenta el comentarista fou molt nefasta i a l'origen de la famosa bombolla immobiliària i, amb altres factors afegits, de les conseqüències que ara patim. Per una altra banda hi ha les lleis d'arrendaments urbans, LAU, de les quals n'hi ha hagut diverses, la del "temps de franco" fou de l'any 1964; també hi ha la LAU del 1994 del "temps" de Felipe Gonzalez i ara hi ha vigent la LAU del 2023... Per una altra banda cal afegir i remarcar que l'article 47 de la constitució espanyola no l'han complit mai, el coneixeu aquest article ? Aprofitem l'avinentesa per a denunciar que algunes de les lleis espanyoles suara esmentades, tenen versió en la nostra llengua, però, l'estat espanyol solament en publicà la versió en català / valencià del 1998 fins el 26 de maig del 2021 (?!) per la qual cosa reivindicam de nou la necessària publicació de les lleis també en catalana / valenciana llengua, com a llengua pròpia i oficial de les Balears, del País Valencià i del Principat. A més a més no tindrà cap sentit que amb l'oficialitat de la llengua catalana / valenciana a la Unió Europea s'hi publiquin totes les lleis i normatives de la Unió en aquesta llengua i el BOE de Madrid no en tingui la versió corresponent des del 2021. (?!)
Valoració:7menosmas
Per lee, fa 5 mesos
Inca.- Mientes, la famosa LAU viene de los tiempos de Franco, modificada mil veces. La última en manos de Mentiroso I y compañía.
Lee un poquito más.
Valoració:-8menosmas
Per Para Guillem, fa 5 mesos
Los antepasados te darán de comer .... pues la presidenta debe velar por el bienestar de los mallorquines, y una vez conseguido esto, lo demas.
Valoració:-9menosmas
Per De Asprer, fa 5 mesos
Entre el preu del lloguer i l´educació pública en catalá, NO pots contractar profesionals cualificats a Mallorca. En lloc de pagar 40-50mil, has de pagar 20mil mes per escola privada i lloguers.
I tots ya coneixem empreses que han deslocalitzat cap a la peninsula ... i lo pitjor, ya van molts de mallorquins que se van amb ses empreses i .... SON FELISSSOS
Valoració:-8menosmas
Per Guillem, fa 5 mesos
Na Maria Antònia Maria Estarelles, hauria de tenir un poc més de cor, pensar una mica més amb els seus avantpassats i el seu poble i estimar un poc més la seva vió. Vendre la seva llengua i cultura per uns anys de glòria que l’hi aportarà el PP, a la llarga com a persona no l’hi aportarà res de bo.
Valoració:17menosmas
Per Manacorí, fa 5 mesos
No vos deixau aixecar la camisa. És ben bé a l'inrevés, la condició que és un clar i ver i impediment per a fidelitzar i mantenir funcionaris públics és la de monolingüe castellà o espanyol, son aquesta mena de funcionaris que son de pas i esperen la mínima oportunitat per a deixar la plaça que ocupen a les nostres illes i retornar al seu lloc d'origen, idò no tenen cap mena d'interès en aprendre català. En cap país del món la llengua pròpia és un impediment (?!) ans al contrari, això solament nos ho poden intentar fer creure amb molta mala fe persones ocupants i malauradament col·labos nostrats que odien la pròpia llengua.
Valoració:20menosmas
Per inca, fa 5 mesos
No, el que és un impediment és que el mercat immobiliari se segueixi regint per les desastroses lleis que va promoure el PP d'Aznar els anys 90 i del que pagam les conseqüències ara. Del que és culpa és de l'urbanisme depredador i adreçat a habitatge de luxe i no per a le gent d'aquí. La llengua té 0 a veure amb això, o algú se pensa que un metge o una infermer és tan poc intel·ligent com per poder aprendre una segona llengua llatina? PEr favor, els professionals mèdics haurien d'estar ofesos que se'ls consideri tan poc professionals i tan poc vius com diu el govern.
Valoració:21menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente