nubes dispersas
  • Màx: 17.58°
  • Mín: 8.69°
17°

Carles Mulet (Compromís): «El Govern espanyol destinarà zero euros a la promoció del català a les Illes Balears»

El senador pel partit valencià Compromís, Carles Mulet, ha deunciat aquest divendres que el govern espanyol no dedicarà ni un euro públic a la promoció de les llengues minoritàries de l'estat. Aprofitant l'avinentesa de dues preguntes en seu parlamentària, que l'executiu ha respost amb evasives, s'ha constatat el desinterès per a promocionar tant les llengües cooficials com les que no gaudeixen d'aquest status.

Segons Mulet, referint-se a la resposta que ha ofert el govern, ha afirmat que «tot aquest romanç» ha servit «per a dir-nos que no pensa destinar un euro dels nostres impostos per a les llengües no castellanes». Recorda que la seva formació va intentar, sense èxit, que s'incorporàs aquesta partida als pressuposts des del principi, i posteriorment hi presentà esmenes per exigir al govern espanyol la inclusió, també infructuosament. «Tot han sigut negatives categòriques», ha lamentat.

Per la formació valencianista, això suposa una passa enrere respecte la fita assolida en els pressuposts de 2022, en què el PSOE i UP es comprometeren a destinar-hi diners 1,6 milions d'euros gràcies a una esmena aprovada in extremis al Senat que forçà un nou debat al Congrés. Ara, denuncien, les llengües protegides per la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries de vuit comunitats autònomes, qualcunes amb oficialitat i d'altres que no, queden desamparades.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Catalunya sencera, fa dervers d'un any
"La realitat és tossuda: València és Catalunya"

https://www.eltemps.cat/article/11345/la-realitat-es-tossuda-valencia-es-catalunya
Valoració:1menosmas
Per De Salses a Guardamar, fa dervers d'un any
"La proposta de Guia recull, així mateix, una llarga tradició d'ús ample del significant Catalunya. Com a exemple paradigmàtic, el mallorquí Gabriel Alomar es referia a 'tota la Catalunya' com a agrupació de la Catalunya continental i la Catalunya insular, tal com recull Gregori Mir en el llibre 'Sobre nacionalisme i nacionalistes a Mallorca'."
(Viquipèdia, article "Digueu-li Catalunya")

Aquí teniu la proposta de Josep Guia:
https://www.academia.edu/2486699/%C3%89s_molt_senzill_digueu_li_Catalunya
Valoració:1menosmas
Per Mallorquín, fa dervers d'un any
Dic, Los “paisos catalans” no existen…

🤷🏻‍♂️
Valoració:0menosmas
Per realitats històriques, fa dervers d'un any
"Blai Bonet, el fons del mar" fragments d'una entrevista de Jordi Coca, 'Serra d'or' (1981):

"Per anar bé necessitaríem un sol president [...] per a tot el País Català; perquè tampoc no cal dir Països Catalans. No. País Català i prou. I un sol president. Un president per al País Català. El President [...] hauria de ser-ho del Principat, de les Illes i del País Valencià. Això de les autonomies ho espatlla tot. És com el conte de la vella per no arribar-ho a tenir mai. Et fan transferències de vint-i-cinc cèntims amb dues dècimes i s'obliden de la geografia, el llenguatge i el tarannà, que són realitats històriques com una catedral."

http://www.mallorcaweb.com/magpoesia/bonet-blai/paraula.htm
Valoració:1menosmas
Per una pàtria natural, fa dervers d'un any
Fragment de la "Resposta dels mallorquins" als nostres compatriotes del Principat (10-6-1936):

“Amb la nostra resposta volem fer la triple afirmació d'unitat de sang, de llengua i de cultura; afirmació de fidelitat a una pàtria natural que és la terra on es parla la mateixa llengua. Afirmació que adrecem a la Catalunya de tots els catalans i de tots els temps, que s'estén del Rosselló a València, la del rei En Jaume I i de Ramon Llull. I així responem a la crida que ens és feta, disposats a col·laborar en tots aquells projectes encaminats a consagrar la nostra germanor essencial i la nostra comuna esperança”.
Valoració:1menosmas
Per les Mallorques són catalanes, fa dervers d'un any
«Catalans conscients, oïu-me: les Mallorques són catalanes. Per amor a la veritat, per deler de justícia, per la fretura d’alliberació que havem, ens cal reintegrar, incorporar al llinatge de Catalunya, les Balears, les illes volgudes, que no són ni poden ésser colònies ni possessió d’altres pobles, car són la pròpia substància, la pròpia sang, de la Catalunya malaurada, de la Catalunya triomfadora. (…) És, doncs, Catalunya una nacionalitat; serà una nació, un Estat. Ara bé, la nacionalitat catalana no es limita al Principat de Catalunya; s’estén, a més, per les terres del Rosselló, Cerdanya i Conflent; per les encontrades de la Ribagorça i el Pallars; per les muntanyes lliures d’Andorra; pels vergers de València i per les blaves i assolellades illes Balears». Pere Oliver i Domenge (1916)

http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699
Valoració:1menosmas
Per tot Catalunya, fa dervers d'un any
«Com havia de ser la nostra revista? L’acord fou unànime: la nostra revista seria oberta a tothom, a tots els corrents estètics i a tot Catalunya ([...]Catalunya i prou. Per a nosaltres, tan Catalunya era Barcelona, com Alcoi, com Ciutat, com Lleida o com Perpinyà; [...])». Josep Maria Llompart (Latitud 39, agost de 1981).

http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699
Valoració:1menosmas
Per la llengua del rei En Jaume, fa dervers d'un any
«Catalunya no se circumscriu a les quatre províncies de la divisió administrativa espanyola sinó que abraça totes les contrades on se parla la llengua del rei En Jaume». Miquel Ferrà (1932)
Valoració:1menosmas
Per dic, fa dervers d'un any
Mallorquí: Català als països catalans.Castellà a Castella.
Valoració:2menosmas
Per pregunto, fa dervers d'un any
Carlos Vilalta:Clar, farem un colecta i deixarem de pagar els impostos a Madrid.L´esglesia paga impostos?
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente