algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 10.08°
10°

Armengol, impassible, diu que el ple del Consell de la Llengua Catalana es farà al gener, «com l'any passat»

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assegurat que estan mantenint converses «des de la normalitat més absoluta amb els socis de Govern» respecte a l'exempció del requisit del català a la Sanitat, alhora que ha defensat «l'ús social i institucional» de la nostra llengua.

Així s'ha expressat la líder de l'Executiu aquest dijous en declaracions als mitjans durant un acte a Palma. «És important recordar que Salut va plantejar un procés d'internacionalització molt important per als professionals sanitaris sota els criteris de la Llei de Normalització Lingüística i de tornar el requisit del català a la funció pública, però tenint en compte les categories deficitàries», ha explicat presidenta.

En aquest punt, ha remarcat «l'esforç enorme» de la Conselleria de Salut per fer un pla d'acollida de les persones que vénen a les Illes i no tenen coneixements de català, al qual s'han apuntat prop de 1.000 persones.

Per tant, ha reiterat la intenció de «fer possible l'ús social i institucional del català» i que cada ciutadà «pugui ser atès en qualsevol de les dues llengües» a l'arxipèlag.

Finalment, demanada per la convocatòria del Consell Social de la Llengua Catalana, la presidenta ha indicat que se celebra anualment i que la darrera vegada es va desenvolupar al gener, per la qual cosa «es convocarà els propers dies amb normalitat». Per les seves declaracions, sembla que la presidenta no té en compte que l'Obra Cultural Balear (OCB) porta des del juny de l'any passat demanant la convocatòria del Consell per l’exempció temporal amb moratòria de dos anys del requisit de català en els propers processos d’estabilització d’interins.

La presidenta no accedí a convocar-lo i ara, en el cas de la Sanitat, aquesta exempció s’ha convertit en vitalícia. Per aquesta raó, l’OCB hi insisteix i ha posat en marxa el mecanisme que preveu el punt 1 de l’article 17 del Reglament del Consell Social, en què una tercera part dels membres en poden demanar la convocatòria i ha iniciat el procés de recollida d’adhesions de les entitats que en formen part.

El Consell Social de la Llengua Catalana és un òrgan de consulta, planificació i assessorament que integra tots els sectors socials de les Illes Balears amb l’objectiu d’assolir els objectius de planificació lingüística que impulsa el Govern. Per aquest motiu, per a l’OCB, constitueix el fòrum idoni per a «estudiar i valorar una mesura tan lesiva per a la llengua catalana com l’exempció de coneixements lingüístics als sanitaris».

A la petició de convocatòria del Consell també s'ha sumat MÉS per Mallorca, qui ha remarcat que si la presidenta no el convoca, el convocarien a través de la directora general de Política Lingüística i vicepresidenta del Consell, Beatriu Defior, que precisament és un dels càrrecs que podria dimitir si no arriben a un acord PSIB i MÉS.

Des del PSIB, s'han limitat a remarcar que considerarien una «deslleialtat» que es convoqui el Consell Social de la Llengua Catalana sense que ho faci la presidenta del Govern, Francina Armengol, que el presideix.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per xisca, fa dervers d'un any
Sovint els pobles fan revoltes per que els polítics les comencin a fer cas. Per que les escoltin ses demandes i se posin ses piles a favor de la gent. Esperen això ? Ara per ara, sols veiem que van a favor de la seva pròpia butxaca
Valoració:3menosmas
Per No ho entenc, fa dervers d'un any
Ella és queixa del PP perquè no afavoreix el català, però si ella i el seu partit tampoc ho fan. Una queixa que no s'entén perquè ella fa igual. Potser pensa que la gent no se'n dona compte !
Valoració:7menosmas
Per Miquel, fa dervers d'un any
Hem de votar partits d'aqui que defensin veritablemt la nostra llengua.
Valoració:9menosmas
Per Antropòleg, fa dervers d'un any
Venuda al feixisme
Valoració:10menosmas
Per Guillem, fa dervers d'un any
No exigir el coneixement del català per a consolidar una plaça fixe de funcionari, es menysprear l’esforç de tota la gent que amb ànim de servidors públics han vingut de fora de les Illes a fer feina aquí, han volgut aprendre la nostra llengua i integrar-se socialment.
Valoració:12menosmas
Per Intolerable, fa dervers d'un any
Més ha de sortir del Govern immediatament, si no ho fan, seran còmplices d'allargar la darrera fase del desprestigi que pateix la llengua catalana, a batament maltractada també des de l'any 2015. Ja no basta la dimissió de la directora general de política lingüística,.
Valoració:16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente