algo de nubes
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.02°
10°

El GOB denuncia el mal estat dels espais naturals protegits

El GOB denuncia que el centre d’interpretació de Can Bateman, a l’Albufera, fa mesos que es troba tancat "per manca d’inversió necessària per al seu manteniment en bon estat". | GOB

El GOB ha denunciat, en el marc del Dia Europeu dels Parcs celebrat dissabte, el mal estat de conservació dels espais naturals de les Illes Balears. L'entitat ecologista considera que els espais protegits “passen pel pitjor moment de la seva història”.

L'entitat, en primer lloc, denuncia que els parcs tenen “uns pressuposts d’inversió sota mínims, que impossibiliten el seu correcte manteniment i la dotació de materials necessaris per a la gestió i l’ús públic”. En aquest sentit, posen l'exemple del centre d'interpretació de Can Bateman, a l’Albufera, que fa mesos que es troba tancat.

El GOB, en segon lloc, considera que les “retallades de personal tècnic” estan deixant els Parcs “en una situació insostenible, i la gestió ja ho pateix de forma palpable”. En aquest sentit, asseguren que la Serra de Tramuntana, l'espai protegit més gra de l'Arxipèlag, en la pràctica “no té equip tècnic” després de l'acomiadament, l'any 2012, de cinc dels sis tècnics adscrits a aquest espai.

L'entitat assegurà, a més, que altres espais, com el Parc Natural de la Península de Llevant, ha retallat dos dels tres tècnics o que els directors d'aquest parc i el de l'Albufera també han de dirigir la Reserva Natural i el Parc de Mondragó.

Els ecologistes, en tercer lloc, consideren que “els nivells de vigilància són absolutament insuficients, especialment als espais que tenen un ús públic més intens”. En aquest sentit, destaquen que l’Albufera, passarà de 4 vigilants a temps complet a 2 vigilants a temps parcial.

Manca d'estudi i planificació
L'entitat, en quart i cinquè lloc, assegura que “el seguiment ecològic és mínim” i que “la investigació és gairebé inexistent”.“Els tres naturalistes que feien feina als parcs naturals de l’Albufera, Es Grau i Ses Salines d’Eivissa i Formentera foren acomiadats, i les seves funcions no s’han cobert”, denuncia el GOB que recorda que l'Administració és qui té “la responsabilitat d’identificar i impulsar els estudis més necessaris en cada cas”.

El GOB, finalment, denuncia que la planificació a mitjà termini, a través dels Plans Rectors d’Ús i Gestió, està “paralitzada”. Així, per tot plegat, l'entitat ecologista considera que la política d'espais protegits impulsada pel Govern Bauzá està acabant amb “les fites aconseguides al llarg de dècades, amb molt d’esforç econòmic i humà, i està degradant de forma greument irresponsable la qualitat dels parcs i reserves naturals de les Illes”.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.