cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 14°
18°

Més de 4.000 manifestants reclamen el dret a l'autodeterminació dels Països Catalans

Manifestació a Palma del 30 de Desembre en motiu de la Diada de Mallorca. | dBalears (Youtube)

Més de 4.000 persones, 6.000 segons l'organització, s'han manifestat aquest capvespre pel centre de Palma per reclamar el dret a l'autodeterminació dels Països Catalans. Sota el lema, “Els Països Catalans decidim: Autodeterminació”, una marea humana carregada de senyeres quadribarrades, estelades i banderes de Mallorca ha partit del passeig del Born passades les 18.35 hores i en direcció a plaça dels Patins. Tampoc hi han faltat els llaços quadribarrats a les solapes dels manifestants, així com camisetes verdes en una marxa del tot intergeneracional.

Abans de partir, al final del Born, l'Esquerra Independentista ha llegit el seu manifest per després afegir-se, encara que fos de manera simbòlica, a la marxa convocada per la Plataforma 31-D. Al capdavant, Fina Santiago, Joan Lladó, Biel Caldentey i Miquel Rosselló, portaven la pancarta capdavant. Entre els assistents no hi ha faltat el diputat d'ERC, Joan Tardà, que ja s'ha convertit en un habitual de Diada mallorquina.

El portaveu de la Plataforma 31-D, Magí Moranta, ha assegurat que “aquesta manifestació que fa més de 25 anys que se celebra, representa la defensa dels drets nacionals i culturals”. I ha afegit que la gent surt al carrer per dir prou a les polítiques totalitàries del PP que s'han radicalitzat. Segons el portaveu, “els Països Catalans existeixen, tenen dret a decidir i per això hem d'optar a l'autodeterminació”. Precisament la declaració d'independència ha estat l'emblema dels manifestants d'esquerra amb una pancarta avisant del "nou estat en construcció".

La manifestació ha transcorregut amb tota normalitat entre crits contra Bauzá i el seu malgovern i en favor de Mallorca, la llengua, el territori i els Països Catalans. Cap a les set i quart, el capdavant de la manifestació entrava a la plaça dels patins, mentre la cua de la marxa encara es trobava al carrer de Sant Miquel a punt de baixar els Oms. Aquí un grup de joves ha repartit papers amb els colors de la bandera espanyola i l'europea que s'han cremat de manera simbòlica. Ja a la plaça dels Patins l'escriptor ha estat l'encarregat de llegir el manifest on ha fet balanç d'un 2013 on "els mallorquins hem hagut de veure com les nostres institucions han estat utilitzades per perseguir allò que, en teoria, haurien de protegir i salvaguardar".

Mesquida s'ha referit a Bauzá qui ha pretès "la implantació d'una mena d'apartheid contra els catalanoparlants" amb el TIL, la llei de símbols o la negació parlamentària de l'existència dels Països Catalans. Però no tot ha estat dolent i així ho ha recordat el pregoner en recordar les manifestacions al País Valencià en pro de l'ensenyament en català, la mobilització al Principat de la Via Catalana i amb la lluita dels docents de les Illes Balears. "Mestres i professors han donat una lliçó de dignitat a tot el món. Una lliçó que ha estat corresposta amb una onada de solidaritat sense precedents, exemplificada en la caixa de resistència i en la major manifestació ciutadana que s'ha fet mai a Balears", recordava Mesquida. Com ja és tradució, a la mateixa plaça, se celebra un concert en aquesta ocasió, amb les actuacions dels germans Martorell, Pep Suasi i Barrumbada.

L'Esquerra Independentista
L'Esquerra Independentista també ha format part d'aquesta mobilització si bé ha comptat amb el seu propi manifest que ha llegit Carolina Ares. L'Esquerra Independentista ha recordat que “pretenen fer-nos callar (el PP) amb les seves mesures, amb les seves multes i els seus intents de ficar-nos la por al cos. Però la raó està de la nostra part, i dia a dia són més les acusacions que acaben en absolucions, com és el cas de les companyes del Cosso de Felanitx, o les joves sahrauís”. I han recordat que “seguim i seguirem insistint en el nostre projecte polític: la Unitat Popular, la unitat de la majoria social, de la classe treballadora, de les que han patit els resultats d'aquesta evolució criminal del capitalisme”.

Els actes de la Festa de l'Estendard continuen aquest dimarts, tenyits de verd
Els actes de la Festa de l'Estendard continuen aquest dimarts a partir de les 10.15 hores amb la col·locació del Reial Pendó al centre de la Plaça de Cort. Ja a les 10.30 hores se celebrarà la missa que presidirà el bisbe de Mallorca, Xavier Salines. Paral·lelament a l'inici dels actes, el col·lectiu de docents ha fet una cria perquè tots els qui participin en els actes de la Festa de l'Estendard llueixin camisetes verdes.

A les 12 hores es representarà 'La Colcada', de Pere d’Alcàntara Penya, a càrrec de Miquela Lladó i els al·lots i les al·lotes de l’Escola de Música i Danses de Mallorca, a la plaça de Cort.

Ja a les 12.30 hores es farà el tradicional lliurament de les Medalles d’Or de la Ciutat a: a Montserrat Casas Ametller, a títol pòstum; l'Obra Social “La Caixa”; a Josep Pinya Bonnín i a Gabriel Llompart Moragues. També es farà la proclamació del nou fill il·lustre de la ciutat, Fèlix Pons.

Ofrena floral entre cridòria
L'ofrena floral a l'estàtua del Rei En Jaume s'ha convertit ja en un punt de trobada i crits entre espanyolistes i nacionalistes. Enguany fins i tot la Fundació Círculo Balear ha fet una convocatòria per participar de l'acte. Banderes mallorquines amb ensenyes blaves acompanyaven els convocats del Círculo a l'ofrena que, en pujar al catafal, reberen xiulets del públic, com també els reberen els representants del Govern i l'Ajuntament de Palma. Qui sí rebé mamballetes en fer l'ofrena foren els representants de l'Obra Cultural i de l'STEI. Els mestres i professors comparegueren amb una careta blanca, símbol de la repressió a la llibertat lingüística.

El moment de més enrenou fou, ja acabat l'acte oficial, l'escridassada que protagonitzaren joves i no tant joves del Círculo i l'Acció Baleà contra els independentistes que allà es concentraven. Les banderes "balears" del Círculo anaven acompanyades de banderes espanyoles i fins i tot falangistes. Els qui clamen que són balears i no catalans tornaren a demostrar ahir que escridassen al costat d'emblemes amb l'àgila franquista o amb pancartes on es brama per la "Gloria eterna a los Blanquerna" amb la crida de la Falange marcada.

Això sí, quan els fotògrafs s'acostaven per retratar les banderes falangistes, molts d'ells les arraconaven. Fins i tot un es davallà els calçons i ensenyà el membre a la fotògrafa perquè no el retratés amb la bandera. Era l'espectacle dantesc d'una ofrena que recorda l'entrada d'un rei català, Jaume I, a la ciutat de Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per Quins exemples!, fa mes de 10 anys

Tianet,
Si no fos per n´Ibarra, que ja veus, fins i tot el seu nom és el d´un barrut, ( i barra.., entens?) i els seus seguidors, Catalunya potser no s´hauria plantjat trencar les relacions perquè és una nació maltractada. No és cert que Extremadura (Extrema i Dura) dóna la paga extra als funcionaris del que li dóna en Rajoy? I d´on ho treu en Rajoy? T´ho pots immaginar? En canvi els catalans no poden fer-ho.
Idò sí si ens separam, cada membre podrà fer el que vulgui. Com un matrimoni mal avengut, que fa temps que hi ha la llei del divorci. Ah! I en lloc de parar la mà l´hauran de fer servir per fer feina. Si els surten calls en Bauzá els regalarà la pomada.

Valoració:6menosmas
Per tianet, fa mes de 10 anys

Diooooos, Ha! ha! ha!, a lo que t'aferres, ets patètic.

Valoració:0menosmas
Per Ha! ha! ha!, fa mes de 10 anys

Tolo, Bartolo, Bartolomé; molt mallorquí, sí senyor...

Valoració:0menosmas
Per Ha! ha! ha!, fa mes de 10 anys

Bartolomé

Valoració:0menosmas
Per Ha! ha! ha!, fa mes de 10 anys

Bartolo

Valoració:1menosmas
Per Ha! ha! ha!, fa mes de 10 anys

Tolo

Valoració:4menosmas
Per tianet, fa mes de 10 anys

ra3000, el dia que España va guanyar el mundial, ni haivia per tot de banderes españolas, per tot. Aquests només heu fan per la pela, que diuen ells.

Valoració:-11menosmas
Per Tolo, fa mes de 10 anys

"Som mallorquins, que és la nostra forma de ser catalans"

"la incorrecció de dir per exemple 'set i quart'o 'vuit i mitja' siguent el correcte o bé les set i quinze minuts (19:15) o bé un quart de vuit (19:15)"

I després vos extranyau de que ho hagi gent que cridi "Som mallorquins, no catalans".

Valoració:-11menosmas
Per Tomeu, fa mes de 10 anys

Perquè no deis que el sector catalanista durant sa Festa de l'estandart se va posar a cantar "Els Segadors"? Després diuen allò de "Som mallorquins, no catalans" i vos extranya. Cantau Sa Balanguera, renegats.

Valoració:-15menosmas
Per Agermanat, fa mes de 10 anys

Donau-vos tots compte d'una cosa, aquí a Mallorca i a la resta de Balears i Pitiüses, la majoria espanyolistes tenen vergonya de presentar-se obertament espanyolistes,perque saben que "no queda bé" i que no tendrien tants suports, per tant Què fan? Molt senzill, sobre la seua pell de llop rabiós se posen una de xai mallorquí, fan veure que son uns enamorats de Mallorca i la seua cultura i llengua, tot renegant i amollant insults contra el català i i els catalans del Principat i alabant de floretes els espanyols i l'idioma castellà...Se vos veu es plumero! Arruix i bon barco de reixeta!

Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente