algo de nubes
  • Màx: 20.06°
  • Mín: 12.82°
20°

Pere Navarro: “La Constitució no ha de prohibir que els catalans opinin sobre el seu futur”

El líder del PSC es reuneix a Palma amb Ximo Puig (PSPV) i Francina Armengol (PSIB)

20114
Pere Navarro, Francina Armengol i Ximo Puig, ahir a Palma. | Teresa Ayuga

Pere Navarro (PSC), Ximo Puig (PSPV) i Francina Armengol (PSIB) celebraren ahir una trobada per tal d'analitzar diferents temes, com la reactivació econòmica, els desnonaments i les retallades de drets socials. Però el plat fort de la seva compareixença conjunta davant dels mitjans de comunicació fou el federalisme com a nou model per a l'Estat espanyol.

Els tres socialistes consideraren que la seva aposta pel federalisme és gairebé l'única solució a l'actual crisi del model territorial. “D'una banda ens trobam amb el paper re-centralitzador de la dreta i, per l'altra, està la qüestió sobiranista a Catalunya”, assenyalà Francina Armengol. “Els socialistes no volem separar, sinó consensuar, i donar una passa endavant respecte a l'Estat autonòmic cap a l'Estat federal”, afegí la socialista balear. Quant al moviment secessionista a Catalunya, Armengol considerà molt important que els socialistes posin “seny”, un seny que “també hauria de posar el PP”.

“S'han d'obrir ponts per a un futur de convivència. Estam contra la confrontació, al contrari que la dreta”, digué per la seva part Ximo Puig.

Pere Navarro, a qui varen anar dirigides la majoria de les preguntes del periodistes, considerà que un canvi de model territorial a la Constitució implica “una altra manera de relacionar-nos, basada en la llibertat i la solidaritat”. Navarro afirmà amb contundència que “el PSOE liderarà a partir del 6 de juliol (quan acaba el 37è Congrés Federal) un altre model territorial per a Espanya, que serà compartit per tots els socialistes”. El líder català passà així per damunt del tema de les diferents concepcions territorials de l'Estat que tenen les diverses federacions socialistes.

“No he vengut a cercar suports sinó a dialogar. Això és el començament del començament”, continuà Navarro, orgullós d'haver “iniciat una reforma de la Constitució en la qual ningú no hi creia”. Sobre la possibilitat d'una consulta sobiranista a Catalunya, el socialista considerà que “la Constitució no ha de prohibir expressament que els ciutadans de Catalunya opinin sobre el seu futur”. Això sí, la consulta hauria de ser fruit “d'un acord legal entre els governs de Catalunya i Madrid, entre Mas i Rajoy”.

Aquí sorgiren les discrepàncies, ja que l'única resposta de Ximo Puig a la possibilitat d'un referèndum a Catalunya fou que l'Estatut que “votà el poble de Catalunya ha de ser constitucional”, sense entrar en més detalls.

 

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Concís, fa mes de 10 anys

Els psociates estan descol·locats. Els castellanistes els troben uns extremistes del no nacionalisme espanyol. I, des del punt de vista no nacionalista espanyol, suspenen amb nota ben baixa.

Valoració:1menosmas
Per Vwrgonya, fa mes de 10 anys

L´assassinat de la parella d´holandesos, l´expert en arts marcials que ha matat dones, i el neonazi que ha matat a cops a un al.lot a París, i tots els mascles que es carreguen les seves dones dia si i altre també, tot això en una o dues setmanes, ja son raóns per voler canviar de nacionalitat, perque fa molta vergonya. Sense anomenar la corrupción tercermundista de la casta política dominant.

Valoració:0menosmas
Per la mata del jonc, fa mes de 10 anys

L'única colònia d'on podran treure doblers, una vegada alliberada la part principatina del nostre territori, serà la Catalunya del Sud, formada per la insular (Illes Balears) i la continental (València); ja que tota sola no té la força demogràfica, econòmica i política necessària per a oposar-s'hi; força que tindria si no se separava del conjunt nacional català.


Recordem Ramon Muntaner:

"E si negun me demana: “ En Muntaner, quin és l’eiximpli de la mata del jonc?”, jo li respon que la mata del jonc ha aquella força que, si tota la mata lligats ab una corda ben forts, e tota la volets arrencar ensems, dic-vos que deu hòmens, per bé que tiren, no l’arrencaran, ne encara con gaire més s’hi prenguessen; e si en llevats la corda, de jonc en jonc la trencarà tota un fadrí de vuit anys, que sol un jonc no hi romandrà."

Valoració:9menosmas
Per Jaume, fa mes de 10 anys

Los catalanes, más que admiración, me dan envidia. Mira si se les tiene en cuenta como ciudadanos, que hasta pueden votar su Estatut (y ya van dos veces). Los baleares, en cambio, no podemos decir ni mu. Otra vez (y ya van dos veces) nos han colado un Estatut catalanista que rechazaríamos en un referendum, y por eso no nos lo dan a votar. La noche y el día. Y luego dicen que somos iguales ante la ley...

Valoració:-1menosmas
Per Jaume, fa mes de 10 anys

Que sí, Pedrito Navarro, que sí... Los únicos que no podemos opinar de nada somos los mallorquines, que nos hemos de tragar doblada vuestra lengua catalana, de desayuno, comida y cena. Y Postissos Catalans de postre. Saludos a Francina, que tanto os admira. Ella quisiera un PSIB como el PSC, aunque uno y otro hayan iniciado un camino común... hacia el extraparlamentarismo. Por cierto, a ver si tiene "d'allons" de mostrarse tan catalanista como es en periodo electoral.

Valoració:-1menosmas
Per Aquí, en català!, fa mes de 10 anys

Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris en la llengua cooficial distinta del català o LEPE (Lengua Española Propia de España). I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí l'idioma foraster no és útil ni necessari.

Valoració:6menosmas
Per mallorquín, fa mes de 10 anys

Ay, clarita, hacía tiempo que no leía tanta tontería junta...

si espera que Mallorca siga el camino de Cataluyña algún día, me parece que lo llevas claro. Mejor te vas tú y así no te haces mala sangre

Valoració:1menosmas
Per Clareta, fa mes de 10 anys

El psoE en totes les seves formes i versions fa tard amb aquest rotllet. A Catalunya, on ja els han calat bé, saben que això del federalisme és per no parèixer tan UNIONISTES com els del pp, però:

1. No compten ni amb bona part dels seus.
2. No s'ho creuen. Ho han demostrat cada vegada que han governat.
3. Ha caducat.

Catalunya s'independitzarà més tard o més prest. Després, nosaltres tendrem un model davant i podrem triar entre:

1. Continuar eternament lligats a l'amo espoliador (a través dels seus representants polítics del ppsoE, upyd, iu o qualsevol invent sucursalista semblant)
2. Prendre llum de na PIntora.

Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente