algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

El Parlament estalviarà més eliminant sous que reduint diputats

22524
El president Bauzá i el conseller Bosch, envoltats de diputats del PPabans que s’iniciàs el darrer ple del Parlament. | T. AYUGA

La reducció del nombre de diputats, que planteja insistentment el president José Ramón Bauzá, no retallaria tanta despesa pública com la proposta que ha fet PSM-IV-E, d'eliminar sous dels parlamentaris i que bona part d'ells passin a cobrar dietes per assistència a les sessions, una iniciativa similar a la que ha aplicat a Castella-la Manxa la número dos del PP espanyol, María Dolores de Cospedal.

Mentre la proposta de PSM-IV-E suposaria estalviar més d'un milió d'euros, l'ERO al Parlament que demana Bauzá hauria de ser molt dràstic per obtenir un estalvi similar. Ni eliminant 20 dels 59 diputats que té la Cambra balear, una hipòtesi improbable perquè generaria molts problemes, també dins el PP, s'arribaria a l'estalvi que representa la proposta feta per PSM-IV-E.

Els econacionalistes reclamen que les dedicacions plenes que tenen ara gairebé tots els diputats del Parlament desapareguin i que, en el seu lloc, es fixin dedicacions exclusives -a diferència de les plenes no permeten obtenir ingressos privats- per a només alguns diputats:el president del Parlament i els quatre membres de la Mesa, els dos portaveus de cada grup i un diputat per cada cinc que tingui el grup (PSM-IV-E en tindria un; el PSOE, tres, i el PP, sis). La resta cobrarien dietes per assistència.

Això provocaria que els 49 diputats amb dedicació plena que hi ha ara passarien a ser 24, la meitat, i que els 10 parlamentaris que perceben dietes passarien a ser 25. Tenint en compte que el sou dels diputats és d'uns 57.000 euros bruts a l'any de mitjana i que aquells que cobren dietes perceben 20.700 euros a l'any, l'estalvi seria d'1.053.000 euros, un terç de la despesa en sous i dietes de diputats que té ara el Parlament (3,1 milions).

En contraposició, l'eliminació de 10 diputats dels 59 actuals (mantenint la proporció actual de sous i dietes)només representaria un estalvi aproximat de 500.000 euros i l'eliminació de 15, de 800.000 euros. Per arribar a retallar un milió d'euros de despesa, caldria prescindir de 20 diputats. Encara així s'estalviaria més amb la iniciativa dels econacionalistes.

La principal diferència entre ambdues propostes és que la de Bauzá reduiria la representativitat de la Cambra, perquè, en retallar el nombre d'electes, es necessitarien molts més vots que ara per accedir a l'escó, es faria encara més difícil l'entrada d'opcions minoritàries i, en canvi, es faria més fàcil la consecució de majories absolutes per part del PP. L'ERO al Parlament també generaria tensions territorials, fins i tot dins el PP, perquè s'hauria de variar la xifra d'electes per illa, una qüestió sempre delicada. Finalment, s'hauria de canviar la Llei electoral, i això només és possible amb el suport de l'oposició.

En contraposició, la proposta de PSM-IV-E permetria reduir el cost dels polítics evitant aquests problemes. La formació manté que calen quatre diputats a dedicació exclusiva per fer funcionar un grup i, en canvi, en un grup de 34 com el del PPn'hi ha que cobren i no s'hi dediquen. El PP, però, considera que la proposta de PSM-IV-E afecta tothom menys els econacionalistes i ja hi ha posat emperons. Els populars, de fet, en serien els més perjudicats si s'acabàs aplicant.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per jbm, fa mes de 11 anys

Quan és escandalós s'espoli colonialista que patim per part de s'estat, i més escandalós encara s'espoli contra es pobles del món que fan es grans financers intrnacionals que han provocat, intencionadament, sa crisi que patim, fa plorera que es nostres polític perdin es temps amb botxades d'aquestes en lloc de denunciar es banquers culpables, es dirigents de s'estat culpables, s audadissa que es nacionalisme espanyol ha fet des doblers de tots per afavorir sa capitalitat de Madrid,etc.

Valoració:6menosmas
Per escardapenyes, fa mes de 11 anys

Ara fa un any la vicepresidenta espanyola Soraya Sa´enz de Sant...... ,anunciava, amb la pompa que ens te´acostumats,una rebaixa d´entre un 25 i un 30 % del sous de a lts ca´rrecs de les empreses pu´bliques,quasi el mateix moment,el ministre D´hisenda ,TOFOL MONTORO, aprovava sobresous per als 700 alts ca´rrecs d´empreses publiques,resultant un frau de 52 milions d´euros, a plena llum i amplificadors.Tactica PP m´hos retallam pero es fotuts sou voltros

Valoració:8menosmas
Per Aturam l'espoli fiscal, fa mes de 11 anys


L'Estat espanyol ens ha robat 57.116 milions d'Euros en els últims 17 anys en concepte d'impostos que no han tornat ni en inversions, ni en serveis, ni en benestar. Sense l'espoli fiscal espanyol no hi haurien retallades ni pujades d'impostos.

Aturam l'espoli a que ens sotmet l'estat Pan-Castellanista, depredador i anti-mallorquí d'espanya.

Prou de mantenir lladres espanyols i els seus col·laboradors a la colonial del govern Bauzá.

Valoració:11menosmas
Per Català de Mallorca, fa mes de 11 anys

Trini Molina, crec que els polítics han de rebre una remuneració per a fer feina per les institucions, que és servir el poble. Llevar-los la remuneració ens durà a la corrupció més terrible, perquè o només podran fer de polítics els rics o bé es dedicaran (encara més) a vendre favors, embrutant encara més la cosa. És el sistema que tenia l'imperi Romà. Que cadascú rebi una compensació pública i transparent per la feina que faci. Una altra cosa són les subvencions directes a partits polítics o indirectes a través de fundacions tipus FAES, que sí que és un escàndol que s'hauria d'eliminar, en la situació que ens trobam.

Valoració:8menosmas
Per Trini Molina, fa mes de 11 anys

Crec que és molt greu que la casta política es negui a reduir els seus diputats i els seus sous, ja que això es en realitat el que ens dur a la ruïna econòmica, però com diu la Patricia Roman que haguem de pagar el manteniment de les seves estructures de partit ja passa de mida.
Reben subvencions del Ministeri d'Interior si no vaig errada, per despeses de funcionament... què??? Per despeses electorals, si, si, per a les campanyes de propaganda si es fa un referendum, pel funcionament de les formacions regionals que són concedides per les propies CCAA... tots aquets doblers surten de les butxaques dels contribuïents. I vertaderament és un greuje inqualificable en moments en els quals els polítics només que es dediquen a confiscar i retallar a qui els paga. Ah! a més tot això amb caràcter obligatori al marge de les nostres decantacions polítiques. Per cert ara que tant parlen de la Constitució per altres temes, en aquesta no diu que els hagim de farcir amb diners públics, ells mateixos, el polítucs varen fer-se una LLei Orgànica per a tal causa,
Per tant en una situció d'extrema gravetat econòmica no tenim perquè soportar que els partits visquin de la nostra butxaca, ells han de viuré de les quotes dels seus afiliats i de les aportacions voluntaries dels qui ho considerin convenient.. Ja prou de mantenir la llarga llista d'assessors i càrrecs de confiança que no serveixen ni per deixar de "cortar i pegar".
Per dignitat i transparència, fora dels pressuposts les subvencions a partits i els diputats que no facin feina.

Valoració:10menosmas
Per Català de Mallorca, fa mes de 11 anys

Molt bona la proposta del PSM-IV-E, però jo hi afegiria dos aspecte més: Primer, que es rebaixin la percepció per sou i dietes un 8% com han fet amb els treballadors públics. I segon, que la percepció fixa dels que tenen dedicació exclusiva fos la meitat, i anassin completant el sou amb dietes per assistència als plens, amb un límit fix, 8% més baix que l'actual. Així contribuiran amb el mateix esforç que ens demanen al nosaltres i tendran més motivació per anar a fer feina, com els treballadors, que perdem el jornal si estam costipats i no podem anar a fer feina

Valoració:14menosmas
Per ianekin, fa mes de 11 anys

Normal que en Baussà vulgui reduïr diputats al parlament, i sobretot si es tracta de llevar els dels altres: tot el que sigui eliminar pluralitat i poder fer més encara el que vulguin, ja els hi va bé als feixistes totalitaris. Ara, baixar els sous de tots que implicaria també retocar-se la butxaca ells ja no els hi va tan bé, tot i que així es manté la ja precaria pluralitat que permet la nostra llei electoral.

Valoració:12menosmas
Per Patricia Roman, fa mes de 11 anys

En primer lloc el que caldria és comprovar quin són els polítics/diputats en el cas del Parlament, que cada dia compleixen un horari i desenvolupen unes tasques en bé de la ciutadania. Ja que la percepció és de desenfeinats i rentistes a càrrec dels nostres imposts. Per tant cal supervisar la seva feina diària i si mereixen el sou que els estem pagant. Caldria també millorar el tema de les dietes per assistències a comissions i procurar que en cobrin si no assisteixen o no fan la feina que els pertoca, ja que no es tracta d'assistir, si no de treballar. CAL TRANSPARÈNCIA!!! I no val que a millor remunerats millor qualitat política i menys corrupció, això ja queda comprovat que no funciona. També és fa necessari millorar el tema de les xarxes d'influència que es creen a través de les formacions polítiques, ja que contracten persones que ni tant sols van a fer feina a les institucions i d'altres que fan feines que haurien de fer els funcionaris. Haurien de revisar-se també les subvencions a partits polítics per part de l'Estat, ja que crec que els repaguem per diferents conductes i això fa augmentar les despeses de les administracions en detriments dels treballadors públics. Ja n´hi ha prou de fer pagar en retallades als funcionaris per tal subsistir el polítics. Això és un frau!

Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente