nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

El pressupost de Balears és un dels pitjors de l’Estat en despesa social

És el segon amb menys doblers per càpita en Educació i el tercer per la coa en Sanitat i Afers Socials. La manca de finançament ho explica, tot i que les Illes són una de les comunitats que més aporten al sistema

22690
El president Bauzá i el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, en una imatge d’arxiu. | O.Q.

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears ha començat aquest 2013 amb un dels pressuposts més baixos de l'Estat, sobretot pel que fa a la despesa en els serveis públics essencials, els de caràcter social. Tot i ser una de les poques comunitats que més aporten al sistema de finançament autonòmic, les Illes són la tercera autonomia que disposarà enguany de menys doblers en proporció a la seva població. Això farà que tingui el tercer pitjor pressupost de despesa en matèria sanitària i en afers socials i el segon pitjor en política educativa.

El pressupost de Balears per a 2013 és de 3.690 milions d'euros per una població d'1,1 milions d'habitants i, per tant, la despesa serà de 3.297 euros per càpita. Segons una comparativa del Ministeri d'Hisenda, només Múrcia i el País Valencià gastaran menys (3.280 i 2.723 euros per cap, respectivament). Comunitats amb població similar a Balears, com Aragó, Extremadura o Astúries, tindran més capacitat de despesa, però cap no arribarà a l'extrem de Cantàbria, amb 4.109 euros per ciutadà. Val a dir que l'informe no inclou els pressuposts de Catalunya, Galícia, País Basc i Navarra perquè encara no s'han aprovat.

El baix pressupost s'explica per la manca de finançament estatal. Almenys així es justifica des del Govern. "Si el sistema de finançament atorga la major part dels ingressos autonòmics, uns ingressos insuficients provoquen menys capacitat de despesa que la resta", reconeix el director general de Pressuposts, Antoni Costa, qui també adverteix de la dificultat d'aplicar mesures de contenció del dèficit quan la despesa ja és de les més baixes de l'Estat. Per això, Balears és la comunitat que menys despesa retalla (un 2,5%, quan la mitjana de reducció és del 7,5%), un fet que es compensa amb l'increment d'imposts.

En qualsevol cas, la manca de doblers es deixarà notar en la dotació dels serveis públics fonamentals. En matèria sanitària, les Illes gastaran 1.027 euros per càpita i només hi haurà dues comunitats en pitjor situació: Andalusia i el País Valencià, amb 992 i 965 euros sanitaris per càpita. A l'altre costat, Astúries disposarà de 1.370 euros per habitant. Tres quarts del mateix passa en matèria social, on només Extremadura i Canàries tindran menys capacitat de despesa que Balears.

En política educativa, el pressupost de l'Arxipèlag és el segon més baix. Només la comunitat de Madrid, on les retallades a l'ensenyament han provocat una allau de protestes, ha aprovat uns comptes més reduïts. Madrid gastarà 638 euros per habitant i Balears, 648. Lluny queden dels 864 euros que preveu Extremadura.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Independència ja!, fa mes de 11 anys

Idò, reim, acotam el cap i per envant, amb el cul escaldat i el nas ben encetat!

Valoració:4menosmas
Per Tomeu, fa mes de 11 anys

Jo també afegiria que tenim els pitjors polítics de l'estat. D'aquesta gent no pot sortir rés de bo.

Valoració:3menosmas
Per Mascarat, fa mes de 11 anys

Algú s'estranya?

Valoració:3menosmas
Per jrbs, fa mes de 11 anys

Hos la ha metido doblada, mallorquines.
Gilipollas!!

Valoració:2menosmas
Per Tià, fa mes de 11 anys

I aquest estenallot riu, i riu, i riu. I aquesta rialla és un insult per a tots els mallorquins i balears en general.

Valoració:-4menosmas
Per Simó Torts, fa mes de 11 anys

Tothom que mos ve a aidar
Mos fa ses busques endins.
Això gira malament
Cantam els mallorquins!
(Guillem d'Efak)

Valoració:6menosmas
Per Independent de qualsevol partit polític, fa mes de 11 anys

El pressupost de les Illes Balears és dels PITJORS entre ELS PITJORS globalment. Per tant, no pot ser d'altra manera en el tema social.

La solució no és adobar aquesta àrea sinó tenir un pressupost jUST. Això passa per no deixar que l'estat xucli la tallada que xucla dels imposts que pagam a les Illes Balears.

M'entens o no m'entens?

Valoració:10menosmas
Per z, fa mes de 11 anys

QUE BENEITS SOM ES MALLORQUINS

PERQUÈ SA GENT VOL ESTÀ A ESPANYA,

QUE PUTES HI FEIM A ESPANYA??

Valoració:18menosmas
Per dos i dos són quatre, fa mes de 11 anys

Amb un déficit fiscal de les Illes Balears amb l'Estatat del 14% de P.I.B., ja no hi ha capacitat per a financiar el pressupost de l'educació, sanitat o dependècia. Es vesteix un sant per a desveti el sant d'aquí. Mentres el déficit no baixi fins al 5% , malament per la financiació de l'educació, sanitat i depèndencia.

Valoració:7menosmas
Per espabil.lem, fa mes de 11 anys

illes balears............71 euros per habitant
galícia..................,468 euros per habitant
castellà-lleó..........620 euros per habitant

vota a partits ultracentralistes ens surt molt i molt car i si a més li afegim tenir un president inútil que només cerca quedar bé amb madrid encara més

Valoració:17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente