algo de nubes
  • Màx: 18.27°
  • Mín: 8.69°
18°

El Govern admet que pot incomplir el límit de dèficit per a 2012

22586
El director general de Pressuposts, Antoni Costa, i el vicepresident econòmic, Aguiló, en imatge d’arxiu. | Joan Riera - J. Morey.

El Govern reconegué ahir per primer pic que podria incomplir el límit de dèficit fixat per al 2012, de l'1,5% del PIB autonòmic. Així ho apuntà el director general de Pressuposts, Antoni Costa, després que s'hagués fet pública l'advertència del Ministeri d'Hisenda perquè, malgrat que en el tercer trimestre el dèficit era del 0,6%, l'Executiu s'estava desviant en el compliment del pla d'ajust, sobretot pel que fa als ingressos.

"Estam pròxims al compliment, però hi pot haver una desviació", que "seria petita", confessà Costa en declaracions a dBalears. Tanmateix, defensà els "esforços titànics" del Govern i dels ciutadans per reduir el dèficit amb mesures impopulars, però recordà que la situació de partida era "molt dolenta", perquè s'havia de passar d'un desajust en els comptes públics del 4% del PIB a un de l'1,5%, i això suposa un ajust de 600 milions, un dels més forts de l'Estat.

El director general, tanmateix, explicà que l'element que provocaria aquest possible incompliment seria l'aplicació de la Llei de crèdit extraordinari, aprovada al Parlament el juny passat, per cobrir un forat de 400 milions a l'IB-Salut i les fundacions sanitàries, que precisament repercuteix sobre el dèficit autonòmic en el quart trimestre de l'any passat.

Pel que fa a l'advertència realitzada pel Ministeri d'Hisenda, el responsable afirmà que "no és una sorpresa", perquè "totes les comunitats amb risc d'incompliment del dèficit són les que partien d'un dèficit enorme". Defensà l'esforç fet per reduir despesa, criticà les dificultats per contenir el dèficit amb l'actual sistema de finançament, i reconegué que el Ministeri té part de raó en l'avís perquè, per la part dels ingressos, el grau de compliment del pla d'ajust era baix al setembre. Amb tot, ho atribuí al fet que no s'havia comptat la recaptació pel cèntim sanitari (l'impost sobre la benzina) perquè el Govern central distribuí els doblers després. Va admetre, això sí, que la previsió d'ingressos per venda de patrimoni no s'ha complit (se'n pressupostaren 11 milions i ben just se n'han obtingut dos).

El PSIB critica que els sacrificis imposats als ciutadans són inútils

La secretària general del PSIB, Francina Armengol, demanà ahir la compareixença del vicepresident econòmic, Pep Ignasi Aguiló, perquè expliqui de què han servit els sacrificis imposats sobre els ciutadans si finalment s'acaba incomplint l'objectiu de dèficit.

La socialista apuntà que ells ja havien advertit que el pla de sanejament no es compliria, com ara alerta el Ministeri d'Hisenda, i recordà que ella plantejà alternatives. El portaveu adjunt al Parlament, Vicenç Thomàs, posà dos exemples de mesures incloses al pla d'ajust que no s'han executat: l'estalvi de 2,9 milions per guàrdies mèdiques i el de 12,2 milions pel tancament dels hospitals Joan March i General. A més dels incompliments, recordà que els dos darrers mesos de l'any són claus a l'hora de fer pagaments que poden disparar el dèficit.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Rasputin amb IVa, fa mes de 11 anys

Un desembre passable dins un 2012 nefast. Com s'explica que al desembre baixin l'atur en 542 persones i en canvi baixi el nombre d'afiliats a la seguretat social en 10.948 persones? Donç perque els aturats ja ni s'apunten a l'atur.

Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente