algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
15°

El jutge Castro cita el nebot d’Urdangarin pel cas Nóos

La Fiscalia havia demanat a l’octubre que se l’interrogàs, després de les declaracions a Barcelona de diversos extreballadors de la trama d’empreses

22636
El duc de Palma, Iñaki Urdangarin, en una imatge d’arxiu. | Joan Riera - Jaume Morey.

El jutge José Castro va citar ahir, com a testimoni, el nebot d'Iñaki Urdangarin, Jan Gui Urdangarin, per tal d'interrogar-lo sobre la seva participació en la trama Nóos. El nebot del duc de Palma haurà de declarar als jutjats de l'avinguda d'Alemanya dia 16, amb tres testimonis més, incloent-hi l'excap de gabinet del Govern Matas, Dulce Linares, que ja havia declarat abans.

El fiscal Anticorrupció Pedro Horrach havia demanat al jutge que citàs el nebot d'Urdangarin el mes d'octubre, després de la tanda de declaracions que es va fer a Barcelona, en què Castro i ell varen interrogar, sobretot, extreballadors de la trama Nóos.

Després d'aquelles declaracions va transcendir que Jan Gui Urdangarin hauria pogut ser l'encarregat d'entrar en contacte amb una sèrie de persones que es donaven d'alta com a personal de les empreses de la trama però, en realitat, no hi feien cap feina o bé la que feien la cobraven en metàl·lic i de manera irregular. Va ser llavors que la Fiscalia i el col·lectiu ultradretà Manos Limpias varen demanar que s'interrogàs el nebot del duc.

Anticorrupció sospita que aquests contractes ficticis es feien per ajudar a justificar les factures que les institucions públiques acabaven pagant a les empreses de la trama a través de l'Institut Nóos. Haurien servit per simular una estructura que en realitat no existia. Així doncs, diversos treballadors que testificaren a l'octubre a Barcelona declararen que els havia contractat Aizoon -l'empresa propietat d'Urdangarin i Cristina de Borbó- i que els pagava Jan Gui Urdangarin, en efectiu i sense que es fessin nòmines de cap mena, ni certificats per a hisenda, ni rebuts. Així, Jan Gui hauria pagat, per exemple, les dues dones de fer net de Julita Cuquerella, l'assistenta personal del duc. A més, tres germans varen declarar que els donaren d'alta de la Seguretat Social i els pagaven 60 euros al mes sense fer res a canvi.

Linares, per part seva, ja havia declarat a Fiscalia que quan es va fer el segon Illes Balears Forum, el 2006, tothom donava per fet que Urdangarin continuava al capdavant de Nóos. També va dir que Jaume Matas havia ordenat tirar endavant els milionaris congressos de la trama.

El jutge Castro comença l'any amb força. Amb aquesta providència prepara el terreny per a la fiança civil de 8,2 milions d'euros per al duc i el seu exsoci, Diego Torres, que Anticorrupció li va reclamar i sobre la qual ha de decidir a partir de dia 15.

Cal recordar que, segons els càlculs de la Fiscalia, l'Institut va cobrar sis milions d'euros de les administracions balears i valencianes, dels quals com a mínim 4,4 s'haurien pogut desviar. Aquesta xifra és el resultat de restar els costos reals dels projectes per a les institucions dels beneficis de l'Institut Nóos per fer-los. Teòricament, la fundació d'Urdangarin i Torres no tenia afany de lucre.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.