nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
17°

Son Espases acabarà costant 1.860 milions l’any 2039

L’Administració autonòmica paga uns 42 milions l’any a la concessionària: FCC i Dragados. El cànon inclou la construcció de l’edifici i el cost de tots els serveis no assistencials oferits. L’adjudicatària es cuida del menjar dels pacients, la neteja, el manteniment i la bugaderia

22666
L’àrea d’Urgències de l’hospital de Son Espases, que funciona des de l’any 2010 i que s’acabarà de pagar el 2039. | S. AMENGUAL

L'hospital de Son Espases acabarà costant als ciutadans de les Illes Balears més de 1.860 milions d'euros. Segons els càlculs que fa el Govern mateix, això és el que s'estima que la Comunitat Autònoma haurà pagat fins l'any 2039, quan s'acabi de fer efectiu el cànon anual a la societat adjudicatària de la construcció i explotació dels serveis no assistencials de l'hospital de referència.

I és que Son Espases es construí amb el model conegut com a PFI (iniciativa de finançament privat, en les seves sigles en anglès), que permet a l'Administració diferir el cost de les instal·lacions a 30 anys durant els quals es paga un cànon -una mena de lloguer- a les empreses constructores, que presten els serveis no sanitaris.

Per a l'any que ve, està previst que es paguin uns 42 milions d'euros a la societat concessionària, una Unió Temporal d'Empreses (UTE) liderada per Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), controlada per Esther Koplowitz, i per Dragados-ACS, que lidera el president del Reial Madrid, Florentino Pérez, associades en aquest negoci amb les mallorquines Melchor Mascaró i Llabrés Feliu.

Dels 1.860 milions que la Comunitat Autònoma acabarà pagant, el 90% correspon als cànons anuals, l'aigua i el llum. Dins aquests cànons anuals, n'hi ha un de preestablert per pagar el cost de construcció de l'edifici i un altre de variable, per tots els serveis no assistencials de l'hospital. S'hi inclouen serveis com el d'hostaleria (el menjar que es dóna als pacients), manteniment, neteja i bugaderia. Fins i tot està externalitzada l'esterilització del material quirúrgic. Aquest cànon variable anual està subjecte a penalitzacions relacionades amb la qualitat del servei que presta la concessionària. El 10% restant del que s'acabarà pagant el 2039 és per mobiliari general i clínic i per les reposicions que es produeixin durant els anys de concessió.

Els 42 milions que aproximadament es pagaran l'any vinent són una xifra similar a la que s'ha abonat enguany. Els pressuposts autonòmics per a 2013 inclouen una partida de 63.579.440 euros, que engloben el pagament de les concessions de Son Espases, de 10 centres de salut i, com a novetat, de la de l'hospital de Can Misses. Aquesta partida també inclou el pagament de tecnologia sanitària.

L'adjudicació per a la construcció i l'explotació dels serveis no assistencials de Son Espases es produí el 29 de desembre de 2006 per 635.071.000 euros i va estar envoltada de polèmica. El Govern del PP atorgà el concurs a la societat liderada per FCC i Dragados-ACS, malgrat que inicialment la mesa de contractació de l'IB-Salut s'havia decantat per l'oferta d'OHL, una gran constructora liderada per Juan Villar Mir.

El Pacte optà per continuar les obres el 2007, però modificà el contracte per incorporar-hi correccions i altres actuacions, fet que incrementà el cost amb 60 milions més, segons va dir en aquell moment l'Executiu. Amb tot, segons el Govern actual, la modificació del Pacte provocà un sobrecost de 280 milions.

La qüestió és que les obres s'acabaren el 2010 i des d'aquest moment començà a comptar el període de 29 anys de la concessió. A banda d'aquests doblers, les empreses concessionàries també obtenen beneficis per la gestió d'altres serveis externalitzats. Aquí s'inclou, sobretot, el pàrquing de l'hospital, la cafeteria restaurant i la guarderia i ludoteca que hi ha al centre per als fills dels empleats. Així mateix, obtenen beneficis per oferir el servei de televisió a les habitacions dels pacients hospitalitzats.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per RESPONSABILITATS JA. CADIRA ELÈCTRICA SI S'ESCAU., fa mes de 11 anys

Què bé que ho han fet els nostres "estimats" polítics: han gastat tot els doblers de l'erari públic hipotecant la sanitat balear "pels segles dels segles" amb aques hospital malparit que recorda més a "aquesta casa és una ruïna". Gràcies a això estàn destruint una quantitat de recursos humans que està fent inviable la sostenibilitat d'aquesta inútil obra faraònica. Em recorda al metro, al palau de congresos, l'Edifici catalogat de GESA...QUAN ENS MOBILITZAREM TOTS PER DEMANAR RESPONSABILITATS ALS NOSTROS GOVERNANTS AFICIONATS, EN LLOC DE MOBILITZAR-NOS ÚNICAMENT PEL FUTBOL!

Valoració:3menosmas
Per La cova-hospital d'Alí Baba i els quaranta lladres, fa mes de 11 anys

Koplovitz, Florentinos, Melchor MásCaro, Lladres Feliu i la resta de pirates de sempre. Per què no se'ls expropia de tot aquest negoci faraònic que té aquesta purria guanyada de manera, de ben segur fraudulenta i, juntament amb la recuperació dels doblers de la colla de lladres polítics acusats de corrupció (ja que ningú retorna mai allò que ha robat). Això serien les millors i més eficients mesures contra la crisi econòmica actual.

Valoració:3menosmas
Per "grandes gestores peperos", fa mes de 11 anys

Hospital de son Espases, metro, Palma Arena, Ib3. Tienen en común dos cosas: la ruína económica en su funcionamiento, y el haber sido engendrados por el PP. Luego hablan de herencias recibidas!

Valoració:7menosmas
Per Fart d'estar fart., fa mes de 11 anys

Matas, Rodrigo de Santos, la Castillo, Antich, Pomar...adoradors de la gran i inhumana piràmide. I el gerent del moment que devant les queixes de que s'havia de caminar molt per trobar el que es busca va dir 'caminar es sano'. Lo será para ti, no lo fue tanto para otro gerente que estando enfermo falleció, ni para ningún enfermo que no van a los hospitales a pasear. Díselo a un paciente con ELA. Me consuela pensar que yo no pagaré hasta 2039 porque ya estaré muerto y os habre perdido de vista a todos gestores gastores.

Valoració:4menosmas
Per perepau, fa mes de 11 anys

Gràcies, senyor Matas. Això és la "Mallorca sin complejos" que vostè somiava.

Valoració:8menosmas
Per Un d'enmig, fa mes de 11 anys

@Salvem la Real, teníeu raó però els del pacte de "progrés" us varen utilitzar.

Mentre l'alternativa sigui liderada pels psociatEs no en sortirem del pou de les desgràcies. Evidentment, del pp, només podem esperar esquitxos de gomina... per dir-ho suaument.

Valoració:8menosmas
Per Salvem La Real, fa mes de 11 anys

SALVEM LA REAL........ teniem raó

Valoració:10menosmas
Per Verdad Verdadera, fa mes de 11 anys

Hospital que desde su funcionamiento ya presentaba deficiencias importantes, como la dificultad de controlar el sistema de calefacción y todavía persiste, esta gerencia no tiene capacidad de dar un toque a la empresa privada que lo gestiona, ni tampoco a las demás. Falta un acseso, de entrada adecuado a las urgencias para camillas que trasnportan enfermos de gravedad, como teniamos en Son Dureta. Etc. El hospital presenta muchas deficiencias de mala construcción, y es tan lenta su reparación que antes se caerá, tiene aspecto de ser muy endeble. En estos momentos desconocemos quien se hace cargo de los costes de reparación. Hay más servicios privados que parasitan en nuestra sanidad pública.

Valoració:8menosmas
Per Un d'enmig, fa mes de 11 anys

@Berenguer, a tot el que vostè diu hi haurem d'afegir que els del psoE i companyia, des de l'oposició, animaven la gent de la Real a manifestar-se en contra de la construcció de Son Espases i a protestar. Hi anaven i aguantaven la pancarta davant les fotos. Quan governaren, ja se sap què varen fer amb Son Espases.
Tot això ha contribuït i molt a fer-los poc fiables per a la gent.

I ben cert és que Son Espases està ben mal engiponat.

Valoració:8menosmas
Per ANTELM, fa mes de 11 anys

UN CLAR EXPONENT DEL EXPOLI A QUE MOS SOMET MADRID

Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente