cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 20°
25°

Wert uneix la societat civil balear en defensa d’un model educatiu propi i en català

Comunitat educativa, partits, excepte PP i UPyD, i sindicats rebutgen “l’agressió clara” a la llengua i competències pròpies

24076
Jaume Ribas (Coapa) llegí el manifest davant el Consolat i amb els representants de les entitats signants darrere. | Ferran Aguiló - Pere Bota

L'avantprojecte de llei que impulsa el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, i que suposarà la preponderància del castellà sobre el català en l'ensenyament o la pèrdua de competències autonòmiques a l'hora d'establir els continguts educatius, entre altres, aconseguí ahir unir bona part de la societat civil balear en contra seva i en defensa de la llengua i d'un model educatiu propi.

28 entitats que representen gairebé tota la comunitat educativa (excepte l'escola concertada), els principals sindicats i tots els partits (excepte PP i UPyD) es concetraren ahir davant el Consolat de la Mar per llegir un manifest de rebuig a la proposta de Wert. La proposta, segons ells, suposa "una agressió clara al model educatiu vigent" a les Illes i la resta de comunitats amb llengua pròpia.

Les entitats que representen pares, alumnes i professors alerten que "la reforma és recentralitzadora i implica un atac molt fort a un model propi d'escola basat en l'arrelament a l'entorn i en una gestió adequada d'unes competències educatives pròpies que ara queden molt malmeses".

Les associacions denuncien que "l'embranzida estatal contra la presència del català a les aules pretén donar un cop mortal a la llengua catalana, pilar de la cohesió social que el model educatiu ha garantit fins ara". En aquest sentit, consideren que la possibilitat que es financi amb doblers públics l'ensenyament a centres privats d'aquells que només volen estudiar en castellà provocarà una "segregació molt preocupant" dels alumnes, que "seran separats en funció de la llengua elegida pels pares". I a la vegada, no entenen que en la situació econòmica actual s'hagi d'assumir una despesa per una demanda "irrellevant".

Associacions, sindicats i partits reclamen que no es trenqui el consens en l'ensenyament en català, la llengua i la cultura pròpia. I exigeixen al Govern i als diputats a Madrid que defensin els interessos de Balears i que no permetin la invasió de competències en l'àmbit educatiu i lingüístic, ni el "menyspreu" a l'Estatut que Wert planeja.

El manifest fou llegit per Jaume Ribas, president de la Confederació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de Balears (Coapa), qui anuncià mobilitzacions per a dia 13. A banda d'ell, donaren suport al manifest els màxims responsables del PSIB, Francina Armengol; de PSM-IV-E, Biel Barceló, Fina Santiago i Biel Huguet; d'El Pi, Pep Melià; d'Esquerra, Joan Lladó; i d'Esquerra Unida, Manel Carmona;a més dels líders de la UGT, Lorenzo Bravo; CCOO, Katiana Vicens; i l'STEI-i, Biel Caldentey; el president de l'Obra, Jaume Mateu; l'exconseller de Cultura Damià Pons i l'activista cultural Toni Torrens.

Així mateix, el signaren el sindicat educatiu ANPE, associacions culturals com Albopàs i la de Xeremiers; entitats d'estudiants com Fadae i Idees, associacions de directors de Primària i Secundària, associacions de pares, el Moviment d'Escoles Mallorquines, l'Assemblea de mestres i professors en català, Avançam, Joves per la Llengua, l'SPIB, Gent per Formentera i el diputat Toni Pastor.

Bauzá respon

Quan se li preguntà pel manifest després de l'acte del dia de la Constitució, el president José Ramón Bauzá afirmà que el seu Executiu compleix la Constitució, l'Estatut i el "compromís electoral" de garantir l'ensenyament en castellà a les famílies que volen que aquesta llengua sigui la d'aprenentatge dels fills. "Allò lamentable és que altres, en el passat, volguessin modificar aquesta línia", marcada per la Carta Magna i per l'Estatut, assegurà.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Signau contra es feixisme, fa mes de 10 anys

https://www.change.org/es/peticiones/presidente-del-parlamento-europeo-sr-martin-schulz-ilegalizaci%C3%B3n-de-la-fundaci%C3%B3n-nacional-francisco-franco#

recollida virtual de signatures per demanar a Europa la il·legalització de l'entitat feixista i espanyolista Fundación Francisco Franco.

Evitam finançar amb doblers públics el feixisme i la seva exaltació.

Valoració:11menosmas
Per ianekin, fa mes de 10 anys

A l'article en paper hi havia els arguments a favor de'n Wert de la consellera no record quina, que argumentava que el nivell de castellà aquí era dolent per mor de la immersió... Bajanades! I què me'n deis del nivell de castellà que demostren molts castellanoparlants monolingües que no han tengut més immersió que la castellana? És patètic, basta mirar a la tele bocins d'APN. Tota aquesta gent ha viscut immersa en el castellà, i te un castellà penós, o sigui que pel que es veu no és la immersió en català el problema: el problema deu ser que la llengua castellana fa que es retardi el cervell. (jes bajanada, però contra arguments estúpids, més del mateix).

Valoració:7menosmas
Per Jaume, fa mes de 10 anys

A Lo Tort Ballester:
Estic d'acord amb tu, Ballester. El PP és una força organitzada amb una estructura d'empresa i un objectiu clar: espanyolitzar Espanya. Fer-nos passar a tots pel seu sedàs econòmic i ideològic. Cal fer alguna cosa més radical. No sé quina; però a un ca que t'està mossegant no li pots argumentar amb paraules el seu mal comportament, no queda més remei que foter-li una cossa o continuarà mossegant-te. L'esquerra i la dreta civilitzada s'haurien de posar d'acord en les coses essencials i defensar-nos d'aquest atac frontal perpretat per l'ultradreta.

Valoració:0menosmas
Per rater, fa mes de 10 anys

Altra vegada a aprendre la "lista de los reyes Godos"

Valoració:0menosmas
Per jrbs, fa mes de 10 anys

UPyD, apèndix castellanista del PP

Valoració:12menosmas
Per fil, fa mes de 10 anys

Endavant. Lluitem pels nostres drets!

Valoració:7menosmas
Per Mar, fa mes de 10 anys

Em sembla la millor idea, fer una manifestació conjunta als Països Catalans, per la llengua. Supòs que no els faria cap gràcia, als fatxes, per les possibles repercussions a la premsa internacional. Ens volen ben dividits per esmicolar-nos i destruir-nos més fàcilment.

Valoració:44menosmas
Per La veu de les Illes Balears, fa mes de 10 anys

Tota l'oposició del pais en contra de l'extermini de la nostra llengua nacional, el català, de les Illes Balears.

Valoració:14menosmas
Per Lo Tort Ballester, fa mes de 10 anys

Podem fer les manifestacions que volguem, no serviran de res. Com va dir en Matas, "Entre aquests no n'hi ha cap que em voti"
Els hi patinen i se'n foten!

Aquesta gent, com ases que són, només entenen el llenguatge de la verga.

És apologia de la violència? Voldria que no, però no esteis farts de rebre llanderades?

Valoració:1menosmas
Per Magí, fa mes de 10 anys

No Jaume.
Es hora de fer- la aquí a Mca.
Que vegin la nostra força !

Pero molts de la foto no s,atreveixen. Tan sols a la foto res pus .

Valoració:-17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente