cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
24°

Nova reculada del Govern a l'aparcament de Son Espases

24656
La presència policial a Son Espases ha estat molt intensa aquest matí. | Ferran Aguiló - Teresa Ayuga.

L’IB-Salut reculà ahir per sorpresa en la decisió de fer pagar per aparcar a Son Espases. El gener del 2011, el Govern ja intentà aplicar la mesura a l’hospital de referència, però hagué de fer marxa enrere perquè el primer dia es formaren retencions de més de 5 quilòmetres a l’entrada i les instal·lacions tenien greus deficiències.

Ni la mateixa Junta de personal del centre –UGT, CCOO, USAE, STEI-i, CSI-F i Cemsatse– no tenia constància ahir abans de manifestar-se, a les 7.30 del dematí, que l’aparcament no serà de pagament fins a principi de setembre.
El gerent de Son Espases, Juan Sanz, va explicar que “amb tota seguretat es posarà en marxa la mesura l’1 de setembre”. Segons el gerent, ja “feia temps” que s’havia previst que a partir del 22 d’agost es realitzaria “l’obertura de l’explotació del pàrquing dels usuaris”. Això significa, segons explicà,  “obrir la rotació del pàrquing per posar en marxa tots els procediments que té un aparcament: lectura de matrícules, les barreres, la recollida de tiquets o  el procés d’anar a la màquina a validar el tiquet d’entrada”. Això no obstant, allò cert és que en la nota de premsa enviada fa pocs dies des de l’IB-Salut ho deixava ben clar a la primera línia: “L’aparcament de l’Hospital Universitari Son Espases serà de pagament per als usuaris del centre a partir del pròxim 22 d’agost”.

Sanz insistí ahir que “el que hem iniciat ara és la segona fase d’explotació, en què el que fan els usuaris és el mateix que es fa a qualsevol aparcament però sense posar-hi encara la moneda. Això es fa per poder registrar incidències en la lectura de les màquines o la tarifació”.

El gerent afirmà que “el pla d’implantació s’està realitzant en dues fases. El 16 d’agost s’inicià la primera, que ha consistit en l’obertura de les 930 places per als treballadors, i des del 16 fins avui se n’han avaluat les possibles incidències, que han estat poques”.

Però el cert és que aquest diari comprovà in situ que ahir només s’agafava el tiquet en entrar, que les màquines de validació no acceptaven tiquets i que les barreres de sortida estaven aixecades.

Una altra de les novetats que també donà a conèixer ahir el gerent és que l’abonament mensual de 53,78 euros que en un principi s’havia creat només per als treballadors, també el podran comprar els usuaris i els pacients. De moment, ja se n’han venut una trentena.

Jornades de protestes

Per segon dia consecutiu, un centenar de treballadors es manifestaren a les portes del centre sanitari, amb la qual cosa desobeïren les ordres de la Delegació del Govern, que els imposà les 8.30 i les 15.30 com a horaris per concentrar-se. Si bé a primera hora quatre furgons de la Policia Nacional vigilaren els treballadors, en la segona protesta del dia, convocada a les 14.30 hores, dotze furgons i quaranta agents es desplaçaren fins a l’hospital. La responsable de Salut d’UGT, Aurora López, comentà que “sembla que la pressió que estam exercint serveix d’alguna cosa.

Ara bé, no han comunicat a ningú aquesta nova decisió, fet que demostra que estan improvisant constantment. Només hi havia un cartell a les màquines”.  Sobre la posada en marxa  l’1 de setembre de la zona de pagament del pàrquing, López puntualitzà que “l’1 cau en dissabte i no hi ha consultes. Volen evitar-hi col·lapses el primer dia”. López recordà que hi ha maneres d’evitar el pagament de l’aparcament, com és eliminant les bonificacions per valor de 7 milions d’euros que fa el Govern balear a la declaració de la renda a les persones que tenen una assegurança privada.  I és que, des del passat 16 d’agost, el Servei de Salut ha deixat d’abonar ja el milió d’euros anual a la concessionària que implicava mantenir l’aparcament gratuït.

López assegurà també que els 50 euros amb què s’incrementa el pla Prepara per a les persones que són a l’atur i sense prestació “els serviran per pagar el pàrquing de Son Espases en cas que siguin hospitalitzats, però per poca cosa més”, tenint en compte tots els copagaments sanitaris que s’apliquen.

El secretari d’Acció Sindical de Satse, Òscar Jodar, opinà, de la seva banda, que  “sembla que s’estan adonant dels aspectes negatius del cobrament de l’aparcament per a treballadors i usuaris, encara que no s’ha concretat als empleats si l’ajornament és una decisió del centre hospitalari o de la concessionària”.
Les protestes dels empleats continuaran avui i demà a les 7.30 i a les 14.30 hores, com fan des de dimarts. Per al 3 de setembre, ja han anunciat noves accions durant 15 dies seguits. I és per això que la delegada del Govern, Teresa Palmer, els ha citat dia 29 d’agost per parlar.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per marc, fa mes de 11 anys

La culpa la te Pedro J. RAMIREZ, DIRECTOR DEL in-MUNDO, que obligar a Jaume Matas a donar la concesio a Florfentino Perez. Y ARA A PAGAR TOTS NOSALTRES.

Valoració:-7menosmas
Per ara va de bó, fa mes de 11 anys

Pens que la proposta més oberta i eficient seria que l'EMT emitis uns bonos pels empleats de l'Hospital amb una bonificació del 60 % pels trajectes amb destinació a i des de l'Hospital. Aixì tendriem una millora en la utilització del transport públic que redundaria en benefici de tots els usuaris, donat que si la línia surt rendible l'EMT ja farà els possibles per tal de l'excel·lència del servei

Valoració:-4menosmas
Per Un Joan de tants, fa mes de 11 anys

En tant ara Si, ara No. Sembla que el govern del inclit Bauçà sàpiga que és "Lo que hay que hacer".

Valoració:1menosmas
Per INCREMENT TASES-PREU CARBURANTS IMMEDIATAMENT:, fa mes de 11 anys

A què esperen els nostres "estimats" dirigents a duplicar o triplicar el preu dels carburants. Seria la manera més eficient de controlar la despesa, incrementaria els ingresos d'una manera molt important, ajudaria a controlar l'impacte medioambiental que generen les combustions dels vehicles i serviria de filtre per evitar que la gent abussi del vehicle propi.
El que passa és que ens hem aburgessat massa i ho hi ha cojons de implantar aquesta medida ja!

Valoració:-12menosmas
Per pas a pas, fa mes de 11 anys

la gent que fa feina al centre de palma si no vol pagar aparcament ha d'agafar la bici o be el tren si és que és de fora ciutat, sino pagam i punt, jo crec que hi ha opcions per arribar a son espases en transport públic, no?. Ens hem de treure del cap de que tot ha d'estar subvencionat perquè si... això no és andalusia i no hem de voler sér!

Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente