algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
23°

Salut fa una llei de renda mínima i l’oposició tem que limiti l’ajuda

Són 420 € al mes que cobren 1.900 persones sense subsidi ni ingressos i en risc d’exclusió. PSM-IV-E alerta que en poden excloure immigrants irregulars perquè ja ho fan ara. El Consell bloqueja els nous peticionaris des de principi d’any i només paga als antics

La Conselleria de Salut i Benestar Social del Govern prepara una llei per regular de nou la Renda Mínima d'Inserció (RMI), un ajut d'uns 420 euros mensuals per atendre necessitats bàsiques, al qual tenen accés els ciutadans sense ingressos i en situació de risc d'exclusió social que ja han esgotat els altres subsidis. L'oposició tem que la nova llei serveixi per limitar molt més l'accés a aquesta prestació i que deixi fora, per exemple, els immigrants en situació irregular.

L'Executiu reconeix que fa feina en una nova normativa i assegura que cerca una millor coordinació entre els consells, que són les institucions encarregades de pagar-la. Però, en vista de les actuacions prèvies portades a terme, l'oposició sospita que la nova llei restringirà l'accés a aquesta prestació i n'exclourà els immigrants irregulars. També tem que es limiti la quantia en determinats casos, com els dels nuclis familiars més amplis.

La sospita de l'oposició de PSM-IV-E es basa en el fet que el Consell de Mallorca té bloquejat des de principi d'any l'accés de nous sol·licitants a la renda mínima al·legant falta de pressupost. Fins ara s'ha pagat als beneficiaris que tenien concedit anteriorment aquest ajut, però no als nous sol·licitants.

En la mateixa línia, segons l'oposició, el Consell està començant a exigir als immigrants que renoven aquest ajut que presentin el Número d'Identificació d'Estranger (NIE). D'aquesta manera, es deixa fora els que estan en situació irregular, que fins ara podien accedir-hi presentant el passaport i obrint un compte corrent.

El decret que regula aquesta ajuda, aprovat pel primer Pacte de Progrés, no deixa fora els immigrants irregulars i només exigeix acreditar l'empadronament a les Illes amb sis mesos d'anterioritat a la sol·licitud. Per excloure aquest col·lectiu, s'hauria de modificar el decret i, com que la competència és dels consells, el Govern només podria actuar amb una llei aprovada pel Parlament.

Els problemes econòmics de les administracions servirien de justificació per limitar un ajut que, amb la crisi econòmica, ha vist augmentar el nombre de persones que el sol·licitaven. L'arribada de la crisi provocà que es duplicàs la xifra de beneficiaris (l'any 2008 eren 1.181 i el 2010 en foren 2.076) i la quantia que s'hi destinava (l'any 2008 foren 2,9 milions d'euros i el 2010, 5,6 milions d'euros).

Això no obstant, amb l'arribada del PP a les principals institucions de Balears es començà a reduir l'aportació. L'any passat, tot i que el Govern només concedí 2,8 milions als consells, aquests s'hi acabaren gastant més de cinc milions i se'n registraren 1.900 beneficiaris. Per enguany, el Govern només pressupostà una transferència de 2,95 milions d'euros als consells, una xifra que PSM-IV-E ja denuncià com a insuficient per afrontar la demanda existent de Renda Mínima d'Inserció. De fet, aquesta restricció pressupostària ja provocà les limitacions aplicades des de principi d'any pels consells insulars.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Bart O'Lomé, fa mes de 11 anys

Esos del PSM y colegas siempre van a la suya,aunque sea contra los intereses generales.No es que "se puedan excluir inmigrantes", es que HAY QUE EXCLUIRLOS.Los imigrantes ilegales son eso, ILEGALES. Están fuera de la ley., así que la solución pasa por el hecho de que entren en ella o se marchen a su país.

Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente