cielo claro
  • Màx: 21.13°
  • Mín: 13.08°
22°

“Bauzá és l’escolanet de Madrid”

27554
L'expresident Antich es mostra agre i fins i tot ferit. | JOAN TORRES

Just un any després de les autonòmiques del 2011, l'expresident Antich es mostra agre i fins i tot ferit amb la gestió feta pel seu successor. Considera que s'ha plegat com ningú al dictat de Madrid. I sentencia: "Ara estam pitjor que fa un any".

Com valorau aquest any de Bauzá en el poder?
Contràriament al que va prometre durant la campanya electoral. No hi ha cap tipus de recuperació. Tot el contrari, anam cap enrere.

Però hi ha una crisi econòmica molt forta...
Nosaltres havíem posat les bases de la recuperació i avançàvem. Però ara estam pitjor que fa un any, és inqüestionable. No es fa política per crear feina. El problema de l'atur és enorme i no hi ha cap tipus de reacció per part del seu Govern. Havia promès el contari del que fa. No hi ha política de creixement.

Què pensau de les retallades?
Que les fa de qualsevol manera, sense cap ni peus i des de la improvisació. No hi ha seriositat en les mesures. Va cap a la dreta i punt. Com es pot aspirar a la recuperació i el creixement econòmic amb aquesta manera de fer?

Com valorau el trencament del consens social i lingüístic?
És evident que ha trencat el consens lingüístic i això no és gens positiu. El país escora cada cop més cap a la dreta. Però també ha trencat altres consensos importantíssims si de veritat aspiram a sortir de l'actual pou. No té diàleg amb els sindicats ni amb els empresaris, ni impulsa el pacte per l'ocupació entre tots els agents socials. Així no es pot avançar de cap manera. Sense l'impuls del sectors privats, sense els suports a les empreses, no hi ha res a fer. És fonamental que el l'Executiu actuï amb eficàcia i creï confiança entre tots els sectors implicats. Si es pensa que tot ho arreglarà retallant sector públic, va ben errat.

Bauzá culpa el Pacte de tots els seus mals. Hi estau d'acord?
Nosaltres férem molts d'esforços per lluitar contra la crisi i a la vegada emprenguérem mesures d'austeritat, però amb la mirada en la recuperació, a crear creixement en la recuperació. I quins esforços fa ell? Ha imposat una austeritat dramàtica, molt difícil de suportar i que no dóna resultats, perquè la societat civil no reacciona. A sobre ha imposat una submissió total i absoluta a Madrid. Està eliminant tots els avantages que teníem, com ja es veu en el transport aeri, que perjudica els residents i els turistes. S'ha plegat a Madrid i això no ho ha de fer mai un president autonòmic, que primer ha de mirar pels seus.

L'actual president diu que s'ha trobat un deute molt gran i que no pot fer res més...
El que ha de fer Bauzá abans de tirar tantes pedres sobre la seva autonomia és mirar altres bandes. Balears, amb un milió d'habitants, té un pressupost de 3.000 milions d'euros. Extremadura, també amb un milió, assoleix uns pressuposts de 5.000 milions, i Navarra, amb 600.000, en té 4.000 de pressupost. Primer que compari i veurà que el finançament per càpita balear és molt inferior al d'altres autonomies, tot i tenir un PIB superior. És això el que ha de defensar davant Madrid i reclamar el finançament just que nosaltres exigírem i que ell ha deixat de banda. La prova és que la gent viu ara més malament.

Creis que aferrar-se al deute és una bona arma política?
Bauzá és més papista que el papa. Fa aquí el que altres no s'atreveixen a dur a terme a altres bandes. Es comporta com un escolanet de Madrid. No sembla un president autonòmic, sinó un disciplinat delegat. Li importa més aconseguir punts a la capital que lluitar pel benestar del seu poble.

Escoren les Balears cap a l'extrema dreta?
Estam assistint a un desmuntatge de l'estat del benestar. Es veu en les retallades en Educació i Sanitat. Som l'única comunitat de tot l'Estat on es tanquen hospitals. Però, al contrari d'això, va ben alerta a no tocar l'impost del patrimoni per no gravar els béns de la gent més rica. És aquí on es veu la seva política. Només és inflexible amb els dèbils. No és estrany que després reculli tant de malestar.

Com a expresident, quin consell li donaríeu?
Sobretot que no sigui tan messiànic, que no faci tant el cap endavant sense escoltar tots els representants socials. Aquest és el consell més gran que li puc donar. Insistesc en la gran importància que té el pacte per la competitivitat. És fonamental que tothom se senti implicat en la recuperació o aquesta es torbarà molt. I sobretot que reclami a Madrid tot el que ens deu.

Per què no ho fa Bauzá?
Jo crec que no té projecte de país. No té una idea clara de com han de ser les Balears i la conseqüència és la política de bandades i extremisme que fa. Tot ve de no tenir una visió coherent de la comunitat que governa i de què és possible fer en cada moment.

Com a senador a Madrid que sou ara, quina opinió té el PP de Madrid de Bauzá?
A Madrid es viu una situació semblant a la de les Balears. Rajoy s'ha supeditat a tot el que li ordenen des de Brussel·les. És un altre que fa catastrofisme de portes endins i després se'n va a fora a ser més papista que el papa. I així ens van les coses. L'un i l'altre tenen el mateix problema: la incapacitat d'aixecar la veu, no plegar-se als interessos de fora. La conseqüència és molt semblant: es fa molt difícil la recuperació econòmica. El PP fa una política molt de dretes que s'està demostrant ineficaç.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per pep, fa mes de 11 anys

túnel pagat dues vegades, ascensors que no van enlloc, vagons de tren sense vies, aeroports sense avions i ara ¿palau de congressos sense congressistes?

Valoració:1menosmas
Per Remei, fa mes de 11 anys

A les Balears sempre triam escolanets de Madrit, i tant si són psociatEs (o escolanets seus, que ja és dir, perquè ser escolanet d'un escolanet...) com si són peperos hi perdem. La que hi guanya és Espanya, que se'n du els imposts i els gasta com vol. Aquí, amb aquests escolanets, cada dia som més pobres fent més feina.

El remei és deixar-nos d'escolanets.

Valoració:0menosmas
Per Independència i llibertat, fa mes de 11 anys

N'Antich té raó, però ell també ho va ser un escolanet de Madrid.

Valoració:4menosmas
Per mercè, fa mes de 11 anys


El collonet de madrid?

Valoració:4menosmas
Per rafel, fa mes de 11 anys

Però un escolanet ben mudat i ben embrillantinat.

Valoració:10menosmas
Per toni, fa mes de 11 anys

No ho entenc, és escolanet i no s'atura de beure vi perquè lo que fa és d'anar ben gats.

Valoració:7menosmas
Per Català de Mallorca, fa mes de 11 anys

i s'ase va dir a n'es porc -orellut!!!

Valoració:3menosmas
Per Escarràs, fa mes de 11 anys

Hahahahahaha.... ai que no puc.. Hahahahahah!!!

Valoració:0menosmas
Per marc, fa mes de 11 anys

Comparar Antich amb Bauzá, com es fa per aquí abaix, és injust. Antich defensà els nostres trets identitaris. Va ser un president honest, tot i que també feble (ai, son espases!). Bauzá ret pleitesia a Madrid, és superb i empra la mentida, tant amb els seus com amb la resta.
No m'invent res.

Valoració:6menosmas
Per Xerrador, fa mes de 11 anys

Au, calla, calla amic Antich, que tú també no ets més que una titella de Madrid.

Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente