algo de nubes
  • Màx: 16.17°
  • Mín: 7.61°
16°

La recaptació tributària ja cau dos milions a principi d’any

Els imposts cedits al Govern vinculats a l’activitat econòmica baixen i en els primers tres mesos just han entrat 79,7 milions

L'activitat econòmica no ha remuntat en el primer trimestre d'enguany i la recaptació tributària se'n ressent. Entre gener i març, Balears ha recaptat 1,7 milions d'euros menys pels tributs cedits respecte del mateix període de l'any passat. La caiguda global és del 2,1%, però el pitjor és que la davallada és més accentuada en els imposts que estan més vinculats a l'activitat econòmica i que són els que més ingressen.

Així, els dos tributs vinculats a l'activitat immobiliària són els que mostren caigudes superiors a la mitjana. L'impost de transmissions patrimonials grava la compra d'immobles usats (també de vehicles) i el d'actes jurídics documentats s'aplica, entre d'altres, sobre la constitució d'hipoteques. El primer cau un 4,3%, i el segon, un 3,2%.

Si durant el primer trimestre de l'any passat l'Agència Tributària de les Illes Balears va recaptar 41,7 milions per la compra d'immobles usats, els tres primers mesos d'enguany els ingressos són de 39,9 milions. En el cas de les hipoteques, s'ha passat de 18,1 milions a 17,5 milions. Les causes s'han de cercar en l'aturada que pateix l'activitat immobiliària, que a l'Arxipèlag només s'anima per la presència d'estrangers, i en les dificultats per assolir finançament bancari per portar a terme aquest tipus operacions.

La importància d'aquests dos tributs per als comptes autonòmics és clau, perquè representen el 70% de la recaptació per tributs cedits. Val a dir que el Govern acaba d'incrementar l'impost de transmissions per a la compra d'immobles de més valor i, per tant, és previsible que la recaptació millori en endavant.

El tercer tribut que estaria vinculat a la fluïdesa de doblers és la taxa del joc, un impost propi que grava aquest tipus d'activitats. Aquest impost pateix la davallada més forta, un 11,6%. En comparació amb l'any passat, s'ha obtingut un milió d'euros menys en el primer trimestre, i s'ha passat de nou a vuit milions.

Els que augmenten

Els imposts que augmenten, en canvi, no estan tan vinculats a la situació econòmica. Creix de manera espectacular la recapatció de l'impost de patrimoni, un tribut que no s'aplica a les Illes i que segurament creix per liquidacions que en el seu moment quedaren pendents. També és conjuntural l'increment en l'impost de successions, que depèn de les herències que deixen els ciutadans que es moren. I, finalment, augmenta la recaptació dels imposts vinculats en la venda de tabac, segurament, perquè s'ha incrementat el gravamen.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Do not visit Majorca, fa mes de 11 anys

Això ès per seguir dins l'Estat espanyol que surt massa car.
Pensa en Malta, estat independent.
Amb l'Estat espanyol espoli de un promig de 3.500 milions de euros per any.
Polítics que han deixat encara un deute de quasi 6.000 milions de euros.
Ni tant sols els castellans mos reconeixen la llengua pròpia.
Funcionaris tots castellans, etc.
Independència!!!

Valoració:0menosmas
Per BALEARICUS, fa mes de 11 anys

I el que caurà amb les retallades. Hi ha que ser beneit per no entendre que aquest és un carreró sense sortida.

Valoració:1menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 11 anys

És de sentit comú: ells graven i graven l'activitat econòmica fins que aconsegueixen que cada pic n'hi hagi manco.

Ara, com que ha baixat l'ingrés d'imposts, gravaran més els que queden exercint activitat econòmica. Fins que els escanyaran.

El psoE no ho hauria fet gaire diferent.

Ah! No fa falta dir que, d'ingressos per activitat econòmica, aquí a les Balears, en romanen pocs. Se'n van fora: Espanya ha de continuar mantenint les seves comunitats improductives amb tots els serveis públics i els subsidis a què estan avesades.

Valoració:10menosmas
Per rafel, fa mes de 11 anys

Vaja, amb "el efecto Bauzá"; funciona a l'enrevés del que ens va prometre.

Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente